//
you're reading...
APITERAPIE, PRODUSELE APICOLE, retete apicole

6 beneficii ale propolisului

Albinele nu produc numai miere. Aceste minunate creaturi produc printre altele si o substanta groasa numita propolis.

Iar acest “lipici de albine” este un puternic balsam tamaduitor despre care o serie de studii a dovedit ca are si proprietati anticancer.

Dr. Seema Patel de la Centrul de Cercetare Informatica Medicala a Universitatii de Stat din San Diego a condus un studiu complex de analiza a studiilor existente despre propolis si cancer.

Dr. Patel a descoperit studii si exprimente de laborator pe animale care confirma eficienta propolisului contra cancerului la:

 • Creier
 • Pancreas
 • Cap si gat
 • Rinichi si vezica
 • Piele
 • Prostata
 • San
 • Colon
 • Ficat
 • Sange

Propolisul contine peste 300 de compusi activi. Acesti compusi s-a descoperit ca pot combate cancerul in mai multe feluri:

 • Prin prevenirea aparitiei de vase noi de sange care sa alimenteze cancerul (anti-angiogeneza)
 • Prin prevenirea raspanadirii sau metastaziei cancerului de la un organ la altul
 • Prin impiedicarea diviziunii celulare a cancerului
 • Prin inducerea apoptozei sau a mortii celulare programate

In plus, propolisul s-a dovedit ca amelioreaza efectele secundare sau toxicitatea medicamentelor folosite in chimioterapie in timpul tratamentelor de cancer.

Albinele produc propolis adunand rasina de la pini si alte conifere. Apoi amesteca rasina cu fulgi de ceara si polen si o duc in stup. Aici folosesc amestecul lipicios pentru a acoperi gaurile, a repara crapaturile si a ridica pereti in interiorul stupului.

Insa propolisul nu are numai intrebuintari de ordin arcitectural. Actioneaza si ca o bariera antiseptica protejand stupul de contaminare si de invadatori externi, ca soareci, serpi si soparle. De altfel, numele de propolis vine din greaca si inseamna “apararea orasului.”

Proprietatile antimicrobiene ale propolisului protejeaza stupul de virusi si bacterii. Cercetatorii au descoperit ca albinele care traiesc in stupi si sunt acoperite cu propolis au mai putine bacterii in corp si au sisteme imunitare mai puternice.

Dar propolisul nu este bun numai pentru albine. Mii de ani s-a folosit in medicina traditionala pentru a trata abcese, a vindeca rani si a combate infectii. De altfel, propolisul apare pe lista de medicamente in faramacopeele din Londra secolului al 17-lea.

Studiile moderne nu fac decat sa confirme o lunga lista de beneficii pentru sanatate pe care le ofera propolisul. O cercetare efectuat de PubMed arata ca exista peste 2.000 de studii despre propolis.

Iata doar cateva dintre beneficiile acestuia pentru sanatate:

 1. Actiune anti-microbiana

Propolisul are o gama larga de proprietati antibacteriene. Are si actiune antifungica si antivirala. Intr-un studiu pe animale, propolisul aplicat pe rani a marit rata de vindecare la sobolanii cu diabet.

La copii, propolisul s-a dovedit ca poate:

 • Preveni infectiile tractului respirator
 • Trata simptomele racelilor comune
 • Preveni infectiile urechii mijlocii
 1. Vindeca arsurile

Un studiu din 2002 din ”Revista de Medicina Alternativa si Complementara” arata ca propolisul poate vindeca arsurile minore. Cercetatorii au comparat o crema de piele cu propolis si sulfadiazina de argint, un medicament folosit in tratarea arsurilor. Rezultatele au aratat ca propolisul este la fel de eficient in tratarea unor arsuri de gradul doi.

 1. Previne cariile dentare

Doctorii greci si romani foloseau propolisul ca dezinfectant pentru gura. Studiile moderne arata ca poate fi eficient in tratarea periodontitei si a gingivitei.

Multe studii au descoperit si ca extractele din propolis impiedica formarea de placa bacteriana si reduc cariile dentare.

Alte studii arata ca propolisul ar putea chiar regenera pulpa dentara, precum si tesutul osos si cartilagiul.

 1. Trateaza parazitii

Teste preliminarii arata ca propolisul poate elimina parazitii. Intr-un studiu, oamenii care au luat propolis au manifestat o rata de succes intre 52 si 60% in eliminarea giardiazei parazitice.

 1. Elimina negii

Intr-un studiu singur-orb, randomizat, de trei luni, 135 pacienti cu diferite tipuri de negi au primit pe cale orala propolis, echinacea sau un placebo. Pacientii cu negi plani si simpli au avut o rata de vindecare de 75% si respectiv 73%. Rezultatele au fost semnificativ mai bune decat ale celor care au primti echinaceea sau placebo.

 1. Este mai eficient ca medicamentele pentru herpesul genital 

  Propolisul s-a dovedit mai eficient decat un medicament obisnuit folosit pentru herpesul genital, dupa cum arata un studiu publicat in Fitomedicina.

Timp de 10 zile, 90 de barbati si femei cu herpes genital au folosit fie o alifie cu flavonoide de propolis, medicamentul aciclovir (folosit in tratarea herpesului), sau o alifie placebo. Pacientii au folosit unguentul de patru ori pe zi.

La finalul studiului, s-au vindecat 24 dintre cei 30 de pacienti din grupul cu propolis, 14 din 30 din grupul care a folosit medicament si doar 12 din cei 30 din grupul cu placebo.

Ca si in cazul mierii, compozitia si beneficiile pentru sanatate ale propolisului vor varia in functie de copaci si locatia in care este produs. Propolisul poate fi achizitionat si crud, direct de la producator. Sau in faguri de miere – sub forma unui amestec de polen, propolis si ceara de albine.

Propolisul se poate gasi si separat de miere, insa este mai usor de folosit sub forma de extracte sau tincturi. Acestea sunt foarte apreciate pentru capacitatea lor de stimulare a sistemului imunitar, precum si pentru proprietatile antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene.

Propolisul se poate gasi si in diverse combinatii folosite pentru raceli si gripe, rani, acnee, dureri cauzate de raceala, herpes genital si dermatita. Acesta este frecvent folosit si sub forma de crema, alifie, lotiune, pasta de dinti si apa de gura.

Propolisul care poate fi utilizat pe cale orala este disponibil sub forma de paste, dropsuri, extracte lichide, tablete si capsule.

Persoanele care au alergie la miere sau albine este posibil sa aiba reactii si la produsele ce contin propolis.

Surse utilizate:

http://www.greenmedinfo.com/blog/7-health-benefits-bee-propolis

Grange, J. M. and Davey, R. W. “Antibacterial properties of propolis (bee glue).” J R.Soc Med1990;83:159-160.

McLennan SV et al, “The anti-inflammatory agent Propolis improves wound healing in a rodent model of experimental diabetes.” Wound Repair Regen. 2008 Sep-Oct;16(5):706-13. doi: 10.1111/j.1524-475X.2008.00421.x.

Gregory SR, Piccolo N, Piccolo MT, Piccolo MS, Heggers JP. “Comparison of propolis skin cream to silver sulfadiazine: a naturopathic alternative to antibiotics in treatment of minor burns.” J Altern Complement Med. 2002 Feb;8(1):77-83.

Włodzimierz Więckiewicz, Marta Miernik, Mieszko Więckiewicz, and Tadeusz Morawiec, “Does Propolis Help to Maintain Oral Health?” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2013, Article ID 351062, 8 pages, 2013. doi:10.1155/2013/351062

Scheller S, et al. “Biological properties and clinical application of propolis. 9. Investigation of the influence of ethanol extract of propolis (EEP) on dental pulp regeneration.”Arzneimittelforschung 1978;28:289-91

Stojko A, Scheller S, Szwarnowiecka I, Tustanowski J, Ostach H, Obuszko Z. “Biological properties and clinical application of propolis. 8. Experimental observation on the influence of ethanol extract of propolis (EEP) on the regeneration of bone tissue.” Arzneimittelforschung1979;28:35-7

Scheller S et al. “Biological properties and clinical application of propolis. 7. investigation of the influence of ethanol extract of propolis (EEP)on cartilaginous tissue regeneration.”Arzneimittelforschung1977;27:2138-40

Miyares C, Hollands I, Castañeda C, et al. “Clinical trial with a preparation based on propolis ‘propolisina’ in human giardiasis.” Acta Gastroenterologica Latinoamericana. 1988;18(3):195-201.

Zedan H, Hofny ER. “Propolis as an alternative treatment for cutaneous warts.” Int J Dermatol. 2009. Department of Dermatology, Venereology and Andrology, Faculty of Medicine, Assiut University, Assiut, Egypt.

Vynograd N, Vynograd I, Sosnowski Z. “A comparative multi-centre study of the efficacy of propolis, acyclovir and placebo in the treatment of genital herpes (HSV).” Phytomedicine. 2000 Mar;7(1):1-6

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: