//
you're reading...
APICULTURA, Boli, dusmani si alte pericole pentru albine, FARMACIA APICOLA, HRANA PENTRU ALBINE /BIOSTIMULENTI /TRATAMENTE, Medicamente apicole

Modele vaporizatoare si tehnici in tratarea cu acidul formic

  1.  Modelul 1 Vaporizator tip rozetaevaporizator-acid-formic-948-4

Vaporizator pentru acid formic sau acid acetic. Permite reglarea evaporarii – controlul fantelor. La familiile mari se poate lasa complet deschis iar la familiile mai mici fantele se inchid in functie de puterea familiei. Atentie insa la cantitatea de acid care se pune per familie in functie de puterea ei si locul unde se aseaza vaporizatorul in stup. Cititi modul de folosire mai jos si modul de folosire la Acid formic. Pret orinetativ 7.5 lei

Caracteristici:

Capacitate tava poliuretan: 120 ml.

Inaltime: 27 mm

Diametru: 120 mm.

Formula diluare Acid Formic de la 85% la 60%:

  • m1*c1 = m2*c2 (m1 = masa substantei la concentratia c1, m2 = masa substantei la concentratia c2)
  • densitate acid formic pur = 1.22 g/ml (http://en.wikipedia.org/wiki/Formic_acid) -> densitate acid formic 85% = 1.87 g/ml
  • 1 g apa = 1 ml apa

Intr-un recipient de sticla se toarna 495 ml apa peste care se toarna 1000 ml acid formic 85% pentru a obtine 1495 ml acid formic 60%. Atentie! acidul se toarna intotdeauna peste apa nu invers. In caz contrar sticla se poate incalzi si chiar sparge.

Mod folosire:

Dozajul acidului formic se face in functie de puterea familiei de albine si de locul unde este asezat vaporizatorul. Se stie ca acidul formic este mai greu decat aerul deci daca vaporizatorul se pune sus e nevoie de mai putin acid formic decat daca se pune jos:

  • vaporizator asezat sus: 2,7 ml acid formic concentratie 60% pentru fiecare rama Dadant cu albine.
  • vaporizator asezat jos: 4 ml acid formic concentratie 60% pentru fiecare rama Dadant cu albine.

Ambele tipuri de tratament se efectueaza doar daca in natura este intre 12 si 25 grade Celsius. Daca temperatura este mai mare de 25 grade Celsius in timpul zilei, tratamentul se efectueaza seara. Daca temperatura este mai mica de 12 grade Celsius tratamentul nu mai are efect fiindca albinele sunt stranse in ghem.

Pentru a distruge toti parazitii din stup este nevoie de 3-4 tratamente intr-un interval de 4-7 zile. Este singurul tratament care omora si parazitii din celule capacite.

Tratamentele cu acid formic pot duce la o relativa corodare in timp a componentelor metalice ale stupului daca vaporii intra in contact cu ele.

Indiferent de metoda de aplicare se recomanda utilizarea unui minim de echipament constand in:

1. Manusi rezistente la acid
2. Ochelari de protectie
3. Masca cu cartus filtrant
4. Sort si cizme de cauciuc
5. Galeata mare (10 litri) cu apa curata pentru interventie in caz de accidente

Se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

-Nu lasati produsul la indemana copiilor.
-Coroziv pentru ochi si piele la contactul direct sau prin expunerea la vapori.
-Vatamator sau fatal prin inghitire.
-Poate produce sensibilizarea pielii.
-Evitati contactul cu ochii, pielea sau imbracamintea.
-Nu inhalati vaporii.
-Purtati ochelari de protectie, manusi rezistente la acizi, sort si cizme de cauciuc la manipulare.
-Se recomanda utilizarea unei masti prevazute cu filtru purificator pentru vapori organici.
-Combustibil. Feriti apropierea flacarii deschise. Se pastreaza sub temperatura de 50 grade C.
-Lucrati numai in spatiu deschis si cu vantul batand din spate.
-Nu mancati, beti lichide sau fumati in timpul utilizarii.
-Spalati temeinic mainile cu apa si sapun dupa utilizare. Spalati deasemeni mainile inmanusate      inainte de scoaterea manusilor.
-Dezbracati imediat imbracamintea stropita accidental.
-Spalati hainele contaminate separat de restul imbracamintii.
-Acidul formic perturba activitatea familiei de albine si poate induce o usoara marire a mortalitatii albinelor.

Reguli de prim ajutor:

Piele. Dezbracati imediat hainele contaminate. Spalati zona afectata cu sapun sau un detergent slab si multa apa. Daca apare arsura se aplica compresa sterila si se consulta de urgenta medicul.
Ochi. Se spala ochii imediat cu apa din abundenta. Se acopera ochii cu comprese sterile, se consulta de urgenta medicul.
Ingerare. Nu provocati voma. Beti o cantitate mare de apa sau lapte. Daca apare voma se administreaza repetat lichide. Nu incercati sa dati nimic pe gura unei persoane aflate in stare de inconstienta. Consultati de urgenta doctorul.
Inhalare. Scoateti victima din zona contaminata. Daca respiratia s-a oprit curatati caile respiratorii si incepeti respiratia artificiala. Nu incercati sa dati nimic pe gura unei persoane aflate in stare de inconstienta. Consultati de urgenta medicul.

 

Modelul 2. Vaporizator  Tip apidea

Vaporizator acid formic APIDEA. Compus dintr-o tava, material absorbant si un capac cu deschidere gradata. In instructiuni se specifica cati cm2 trebuie deschis capacul pentru un anumit tip de stup in functie de temperatura si de locul unde a fost asezat vaporizatorul (jos pe soclu sau sus deasupra ramelor). Pret orientativ  45 leivaporizator-acid-formic-apidea--2502-4

Modelul 3. Vaporizator  Profesional 290ml Nassenheider

Vaporizator pentru acid formic productie Nassenheider, Germania. Asigura dozarea unei cantitati optime (intre 10ml si 20 ml) de acid formic in stup pe zi, fara interventia stuparului.

Pentru modul de folosire urmariti filmele.

Asteptam intrebarile dumneavoastra in commenturi sau pe mail.

A se folosi cu acid formic concentratie 60% la temperaturi cuprinse intre 10 si 30 grade Celsius. Se poate folosi si acid formic concentratie 85% dar doar intre 10 si 15 grade Celsius

Se asambleaza cate doua pentru pastrarea comoda peste iarna.

Avantajul acestui model este recipientul mai mare 290 ml sub forma de sticla gradata cu capac. Aceste recipiente se pot umple de acasa cu acid formic pentru un transport comod si sigur, urmad a fi montate pe vaporizatoare in stupina.

Caracteristici:

  • Dimensiuni montat: 35.5 x 22.5 x 7.5 cm
  • pret orientativ  50lei

Model 4 . Profesional 180 ml Nassenheider

vaporizator-acid-formic-180ml-nassenheider-2512-4

Vaporizator pentru acid formic productie Nassenheider, Germania. Asigura dozarea unei cantitati optime (intre 10ml si 20 ml) de acid formic in stup pe zi, fara interventia stuparului.

Pentru modul de folosire urmariti filmele de pe produsul Vaporizator Acid Formic Profesional 290ml Nassenheider Diferenta intre cele doua modele este recipientul. La modelul profesional este mai mare si sub forma de sticla gradata cu capac pentru a putea fi umplut cu Acid formic acasa si transportat in siguranta pana in stupina. Modelul acesta are recipient de 180 ml care se umple la fata locului in stupina. E posibil ca la unii stupi unde evaporarea e de 20 ml pe zi in ultimele zile sa nu mai ramana acid formic si sa trebuiasca completat. Un tratament complet cu acid formic tine 10 zile.

Asteptam intrebarile dumneavoastra in commenturi sau pe mail.

A se folosi cu acid formic concentratie 60% la temperaturi cuprinse intre 10 si 30 grade Celsius. Se poate folosi si acid formic concentratie 85% dar doar intre 10 si 15 grade Celsius

Se asambleaza cate doua pentru pastrarea comoda peste iarna.

 

Model 5 . Vaporizator acid formic din plastic vaporizator-acid-formic-500x500

Dozajul acidului formic se face in functie de puterea familiei de albine si de locul unde este asezat vaporizatorul. Se stie ca acidul formic este mai greu decat aerul deci daca vaporizatorul se pune sus e nevoie de mai putin acid formic decat daca se pune jos:

  • vaporizator asezat sus: 2,7 ml acid formic concentratie 60% pentru fiecare rama Dadant cu albine.
  • vaporizator asezat jos: 4 ml acid formic concentratie 60% pentru fiecare rama Dadant cu albine.

Ambele tipuri de tratament se efectueaza doar daca in natura este intre 12 si 25 grade Celsius.

Daca temperatura este mai mare de 25 grade Celsius in timpul zilei, tratamentul se efectueaza seara.

Daca temperatura este mai mica de 12 grade Celsius tratamentul nu mai are efect fiindca albinele sunt stranse in ghem.

Pentru a distruge toti parazitii din stup este nevoie de 3-4 tratamente intr-un interval de 4-7 zile. Pret orientativ 7.5 lei

 

Model 6 . Vaporizator acid formic Tip Croatia

descriere aici 156rom

 

Model 7 . Modelul clasic laveta, carton imbibat

cel mai utilizat este pachetul Furmitom ( 10 cartoane)

furmitom

10 cartoane imbibate cu acid formic

COMPOZIȚIE: 1 carton  conține: acid formic 60 ml de 25%

FAPT: Acid Formic acționează eficient asupra ectoparaziților albinelor.

INDICATII: Se distruge Varroa (chiar si in celulele capacity ), păduchi de albine, molia de ceară. Acarosis.

Utilizare si dozare: Placa impregnat cu acid formic trebuie să fie deasupra ramelor  de puiet prin cartoane  transversale departe de zbor și lasă 48 ore. La 12 rame se pune placa intreaga la mai putine se poat taia cartoanele in fasi mai mici .

Dupa scoaterea caroanelor se aeriseste bine stupul . La stupii orizontali  de peste 22 de rame  sunt plasate două plăci ,Determinarea distrugerii se face printr-o foaia  de control care se află pe placa de fund. Mortalitatea control a fost făcut după 14 zile. Dacă stupul de control stabilesc un număr mai mare de tratament Varroa se poate repeta după 3-4 zile.

NOTĂ: Cartoanele impregnate cu acid formic  se folosesc la  temperatura de + 15grade C – 25gradeC. Se folosescc toamna si primavara , inainte si dupa culesurile majore. Acidul formic este coroziv pentru metale.

Contraindicatii: Tratamentul nu nu se efectueaza in timpul culesurilor mari. Nu se pune cand cuiburile sunt restranse pentru iarna.

PRECAUȚII: Manipulați cartoanele cu mănuși de cauciuc. Dacă atinge pielea se spala  cu apă si cu adaos de bicarbonat de sodiu (NaHCO3).

RETRAGERE: Nu există restricții.

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: