//
you're reading...
APITERAPIE, EDUCATIE, PRODUSE APICOLE, PRODUSELE APICOLE, Uncategorized

Modele colectoare de venin ce se gasesc pe piata din Romania

 1.  Episcom Apiterapy prezinta

   Colectorul de venin Episcom
  Cantitatile de miere recoltata precum si ale celorlalte produse ale stupului nu au fost influentate de de folosirea aparatelor produse de firma noastra, astfel ca acest produs apicol, singurul produs efectiv de corpul albinei, este in sfarsit colectat fara ca albina sa fie sacrificata.

  Avand in vedere ca veninul se recolteaza de la colonii de albine in grija apicultorilor (domesticite) se poate considera ca acestea nu sunt “dezarmate”, procedeul de extractie al veninului facandu-se prin stimulare, acul ramanand la purtator.

  Aparatul de recoltat veninul de albine, impreuna cu accesoriile pe care firma noastra le pune la dispozitia dumneavoastra este rodul unui indelung studiu asupra fenomenului de recoltare a veninului, care, suplimentat cu experienta dumneavoastra in apicultura si cateva recomandari din final vor duce la o performanta in afacere.

  Start Kitul Colector V5, realizat de firma EPSICOM, pune la dispozitia apicultorilor ultima versiune de colector de venin, proiectat de ingineri electronisti cu experienta in acest domeniu, in baza studiilor efectuate asupra comportamentului albinei la factori externi.
  Colectorul poate fi folosit la 4 – 10 stupi simultan cu un numar de rame suplimentare sauin trei cicluri de cate 4 rame/zi.
  Recomandam acest tip de colectare ca fiind una rationala, fara a pune in pericol coloniile de albine prin supraexcitare.

  Un set complet de colectare venin de albine contine:
  – 1 Colector de venin cu 4 programe de colectare, controlat cu procesor.
  – 4 Rame cu cabluri de conexiune
  – 1 set (10 folii/set) Plutex
  – Brosura cu instructiunile de folosire si proceduri de conservare venin.

  Produsele EPSICOM sunt proiectate, fabricate si testate urmand reguli stricte de control al calitatii, sub certificarile SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, SR OHAS 18001:2008.
  Pentru aplicatii industriale EPSICOM poate proiecta si pune rapid la dispozitie si alte accesorii electronice pentru desfasurarea optima a activitatii (telecomenzi, timere programabile, …), suplimentarea puterii pentru numar mare de rame.

     Generalitati
  Albinele in varsta de 15-20 zile ce au acumulat in punga de venin cca. 0,30 mg venin, la contactul aleatoriu cu grila de excitatie, reactioneaza instantaneu prin stimularea instinctului de aparare si simuleaza prezenta dusmanului, primejdie. Se observa si un fenomen de alarmare a primelor albine ce ating rama colectoare astfel ca apare un efect in avalansa, in cateva minute se vor aduna un numar mare de albine luptatoare ce vor intepa membrana colectoare.

     Observatii
  Observatiile facute asupra comportamentului albinelor in timpul colectarii veninului concluzioneaza faptul ca impulsul de forma complexa nu actioneaza ca soc electric ci determina contactia muschilor pentru intepare si apoi de stimulare a instinctului de aparare. Familia de albine nu trebuie insa sa fie solicitata la extrem cu stimuli de excitare pentru a nu creea obisnuinta, astfel ca acesta se aplica in cicluri programate, toate elementele fiind luate in calcul in realizarea programelor aparatului. Este necesara o pauza de doua zile la stupii de la care s-a recoltat veninul.
  – Albinele nu devin agresive in timpul colectarii intrucat semnalul este generat astfel incat produce doar contactiile, da siguranta victoriei iar apicultorul poate supreveghea indeaproape fenomenul fara a se pune in pericol.
  – In timpul procesului de recoltare incepe sa decurga si procesul de cristalizare a veninului de albine prin evaporarea substantelor volatile ce contine feromoni de agresiune (4-8% din cantitatea lichida), vapori ce se disperseaza in zona. Noi il percepem prin miros specific, fara a avea un efect nociv, iar albinele il percep ca un semnal de alarmare fapt care duce la marirea activitatii in zona stupului, strangerea unui numar mare de albine la intrarea in stup. Din acest motiv, recomandarea noastra este ca numarul de rame de colectare a veninului sa fie de max. 4 – 6, mai ales in perioada in care nu exista curenti de aer care sa disperseze vaporii din zona de colectare.
  – Din motivele enuntate, dispunerea ramelor colectoare in stup provoaca o crestere a concentratiei de vapori greu de dispersat in spatiu inchis si induce o  stare de pericol a familiei de albine, duce la un consum suplimentar de energie ce va avea ca rezultat un consum suplimentar de produse din stup si mentinerea albinelor in zona pentru paza, culesul nemaifiind o prioritate.
  – In care ciclurile sunt prea dese, neprogramate corect sau semnalul este prea puternic, combinat cu numarul mare de rame ce creste concentratia de vapori de venin de la mai multi stupi, albinele devin agresive si pot ataca in roiuri.
  – Urmand procedurile pe care le-am stabilit in decursul anilor, prin observatii privind comportamentul albinelor, calitatea tuturor produselor de stup nu sufera nici o modificare calitatativa sau cantitativa, veninul fiind un produs de secretie a albinelor lucratoare.
  – Nu exagerati pentru activitati slabe ale stupului caci se pot creerea stari de pericol. Albina este o insecta cu un comportament “social” complex ce poate sesiza disfunctionalitati ale activitatii coloniei.

    Avantajul procedeului
  Avantajul acestui procedeu consta in faptul ca albinele nu sunt sacrificate, nu isi pierd acul. Membrana are rolul unei epiderme elastice sub care se colecteaza maximum de cantitate de venin fara a “smulge” aparatul vulnerant, acul sub forma harponului.

    Recoltarea
  Recoltarea incepe cu luna aprilie, cand temperatura atmosferica este in jur de 20°C si zborul albinelor este intens si, functie de conditiile climatice, poate continua pana la sfarsitul lunii septembrie.
  Obtinerea veninului este influentat extrem de favorabil de existenta in natura a unui cules de intretinere si a unor surse polenifere, perioada in care veninul colectat este de cea mai buna calitate.

  Atentie !! Trebuiesc luate masuri de precautie la recoltare pentru evitarea accidentelor.

  EPSICOM pune la dispozitia apicultorilor o gama larga de aparate de colectare a veninului de albine precum si procedurile testate de colectare precum si cele de conservare a veninului de albine.

  Cu o experienta de peste 20 de ani, recomandam utilizarea acestor aparate moderne ce tin pasul cu tehnologia.
  Iata o secventa video a modului in care se colecteaza veninul de albine cu dispozitivele realizate de firma noastra:

  “>
  Fara a incerca sa va convingem ca este o inedita si spectaculoasa afacere aparuta peste noapte, veti descoperi singuri aceasta, rezultatele acestei activitati sunt nu un rod al unei formule magice de afacere ci ca rod al propriei dumneavoastra munci si pasiuni pentru apicultura.

    Va dorim succes!

  Firma EPSICOM garanteaza produsul pe o perioada de 2 ani, asigura service in perioada de garantie/postgarantie si la solicitarea clientilor sai efectueaza upgrade gratuit hard/soft la versiuni superioare modelelor achizitionate anterior, cu max. 2 ani aparitiei noii versiuni.
  Deasemenea, firma noastra pune la dispozitie clientilor sai accesoriile necesare desfasurarii optime a activitatii, recomandari suplimentare de folosire, precum si informatii necesare privind valorificarea veninului colectat.

   

  Informatii Comerciale: 0351-591.001 Comenzi si Livrari: office@epsicom.com

   

    Firma EPSICOM isi rezerva dreptul de a-si selecta cumparatorii ! sursa http://www.beevenomous.epsicom.com/produse

 

2. Colectorul propus de Augustin Romanescu 

 

detalii aici https://www.youtube.com/watch?v=nhYKTgJa8v8

sursa FB  si youtube

 

3. Colectorul propus  de Apis- Blaj.ro

53c3d4d897ea50

Descriere Produs

Denumire produs : Colector de venin de albine

Avantajul acestui procedeu consta in faptul ca albinele nu isi pierd acul. Membrana are rolul unei epiderme elastice sub care se colecteaza maximum de cantitate de venin fara a “smulge” aparatul vulnerant, acul sub forma harponului.
Un set complet de colectare venin de albine contine:
– 1 Colector de venin cu 4 programe de colectare, controlat cu procesor.
– 4 Rame cu cabluri de conexiune
– 1 set (10 folii/set) Plutex
– Instructiuni de folosire si proceduri de conservare venin.

 

sursa http://www.apis-blaj.ro/produse/noutati/colector-de-venin-de-albine_ap249.html

4. Colectorul  BeeWhisper v.5.1 model 2016 Bulgaria

Model 2016 versiunea 5.1 Acest model de colector de venin este rezultatul experientei BeeWhisper in constructia de colectoare de venin inca din anii 1992. Bazat pe ceerea unei tensiuni electrice care sa irite albinele si sa le stimuleze sa intepe si sa elimine venin, acest aparat dispune si de un microprocesor care regleza tensiunea curentului in functie de numarul de albine de pe aparat sau conditiile de mediu pentru a putea pastra sanatatea familiei de albine.

 

Mod de folosire:

La livrare, pachetul contine si un set de baterii, iar aparatul este gata de folosire. Se dezambaleaza sticla colectoare si se gliseaza sub firele aparatului. Colectorul de venin dispune de un carlig prezent in pachet cu care se fixeaza de urdinisul stupului. Pozita corecta este cu firele inspre stup asa ca si in pozele prezentate.

Se apasa butonul Pornit/Oprit iar aparatul semnaleaza ca este functional prin aprinderea intermitenta a LED-ului verde. La fiecare 50 secunde dispozitivul face o pauza de 10 secunde, calculata astfel incat sa limiteze stresul familiei de albine fara a se micsora cantitatea de venin colectat. Dupa 40 minute aparatul se opreste automat – 40 minute fiind si durata recomandata pentru o sesiune de utilizare. Ritmul LED-ului verde se schimba spre finalul sesiunii pentru a semnala vizual apropierea de final a sesiunii. Daca se doreste oprirea aparatului inainte de scurgerea celor 40 minute se poate folosi butonul Pornit/Oprit.

Dupa terminarea unei sesiuni se apasa butonul Pornit/Oprit si se aseaza colectorul de venin la umbra pentru a da ragaz albinelor de pe el sa se retraga. In acest timp veninul colectat pe sticla se va usca pentru a putea fi recoltat. In functie de temperatura si numarul de albine de pe aparat, pauza va fi intre 5 si 20 minute. Pentru inceperea altei sesiuni se apasa din nou butonul Pornit/Oprit. Daca ati uitat sa comutati pe pozitia Oprit la terminarea sesiunii anterioare inainte ca aparatul sa porneasca din nou va trebui ca aparatul sa stea cel putin 1 minut in pozitia Oprit.

Dispozitivul vine cu o protectie suplimentara. Astfel, daca prea multe albine s-au strans pe dispozitiv sau exista o umiditate prea mare in atmosfera, el se opreste temporar semnalizand intreruperea cu aprinderea intermitanta rapida a LED-ului Verde. Conditiile care au declansat protectia sunt verificate constant si daca nu mai sunt detectate aparatul intra automat in starea de functionare.

LED-ul rosu va va semnala o posibila disfunctiune sau terminarea bateriilor. Mai multe detalii in manualul de utilizare.

 

Cat colectez pentru a nu dauna sanatatii familiei de albine?

Pentru a nu dauna sanatatii familiei de albine, producatorul recomanda ca o familie sa nu fie supusa la mai mult de 5 sesiuni (40 min / sesiune) de colectare a veninului pe zi. Un ritm normal de colectare a veninului consta in 3 sesiuni pe zi. Intre sesiuni este recomandat ca stupul sa ia o pauza intre 1 si 2 ore. In acest timp colectorul de venin poate fi folosit la alti stupi. Astfel, intr-o folosire normala cu un colector de venin poate fi colectat veninul de la 3 – 5 stupi/zi.

Producatorul recomanda colectarea veninului in 4 – 6 zile pe saptamana. Daca colectarea se face pe o perioada mai lunga (3-4 luni) atunci este recomandat sa se colecteze venin doar 3 – 5 zile pe saptamana. Astfel sanatatea familiei de albine nu este afectata si stuparul poate obtine recolte bune de venin.

 

Cat venin pot sa strang cu acest aparat?

In functie de puterea familiei de albine si numarul de sesiuni de recoltarea a veninului, de la un stup se pot strange pana la 0,2 – 0,5 g venin pe zi. Conteaza si perioada din an in care se face recoltarea.

 

Caracteristici tehnice:

 • Lungime: 258 mm
 • Latime: 158 mm
 • Inaltime: 38mm;
 • Greutate: 750 g (cu sticla si baterii)
 • Temperatura functionare optima: intre 10 si 45 grade Celsius
 • Temperatura pastrare optima: intre -20 si 55 grade Celsius
Garantie: 2 ani
sursa http://www.beewhisper.com/index.php

5. Colector din Serbia propus de Goran Stanojevic

14441057_10154497100418911_4054879982449019934_n

13001166_10208222246946156_3642027579770542055_n13043556_10208222245826128_5176821250680564505_n13000091_10208222246066134_2777613753043875012_n13043670_10208225414425341_588369298734246870_n13133128_10208309647531116_8015611519733309567_n13133278_10208309647851124_8853455264736888143_n14572157_10154497101728911_3860375266907474187_n

comenzi la goxyst@mts.rs

sursa FB

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: