Rețetă protofil

Protofil
Plante componente :

Musetel………………….Flores Chamomillae
Coada soricelului……. herba millefolii
Galbenele……………… Flores Calendulae
Sunatoare ……………. Herba Hyperici

Menta …………………. Folia menthae
Tei………………………. Tiliae flos
Patlagina …………….. Plantago lanceolata
Cimbrisor……………… Thymus Serpyllum
Busuioc……………….. Herba Basilici
Pelin …………………… Artemisia absinthium
Maces ………………….. Cynosbati fructus
Catina …………………. Tamarix ramosissima

Cicoare………………… Cichoruium Intybus
Lavanda………………. Lavandula Angustifolia
Cimbru…………………. Satureja hortensis
Anghinarie …………… Cynarae folium
Troscot………………… Polygoni avicularis herba
Coriandru…………….. Coriandri fructus
Fenicol …………………. Foeniculi fructus
Salcam(flori)………….. acaciae Flos
Tataneasa(rad.)…….. Symphyti radix
Roinita ………………… Melisssae Herba

Se pun plantele in alcool de 70 grade in proprtie de 150 grame la un litru de alcool . Dupa doua saptamani se diluiaza si se aduce la 40 grade .

 

Administrare protofil

Protofilul astfel obtinut (adus la 40 grade) se administreaza, in special toamna si primavara, cate 17 ml la litrul de sirop sau 34 ml la kilogramul de turta administrata albinelor.
Se mai poate adauga si suc de ceapa si tinctura de usturoi, insa trebuie avut mare grija pentru a evita furtisagul sau modificarea gustului mierii de albine (poate sa capete gust de ceapa sau usturoi).
Protofilul se administreaza cate 50-80 ml la fiecare stup (in fiecare sezon), in fuctie de starea si puterea familiei de albine.

———————

 

Rețetă protofil 2

Majoritatea apicultorilor folosesc în stupina produsul protofil, un ajutor de nădejde în caz de nosemoza.
In general apicultorii administrează albinelor protofil preventiv, acesta determinând și o stimulare crescuta a pontei reginei.
Apare astfel problema costului ridicat al achiziționării acestui produs (0.5 litri de protofil este oferit la vânzare cu preturi intre 29 și 38 lei) problema a fost însă parțial rezolvata de membrii forumurilor apicole, care prin binevointa lor au publicat o rețetă pentru producerea de protofil în gospodăria proprie. Aceasta rețeta a fost testata de către apicultori cu experienta care au confirmat eficacitatea ei. Sunt prezentate diverse rețete de protofil, însă aceasta rețeta a strâns cele mai multe voturi pozitive din partea apicultorilor.
Ingrediente

* Cate 50 grame din următoarele plante (uscate):
– mușețel
– coada șoricelului
– galbenele
– sunătoare
– menta
– tei
– cimbru
– busuioc
– cimbrișor
– pelin
– măceșe tocate
– cătina
* alcool dublu rafinat adus la 70 grade
Mod de preparare protofil

Toate plantele uscate (mărunțite) se pun într-un borcan mare de sticla (de 10 litri), în cantitățile specificate (primele patru plante pot fi puse și în cantități de 70 grame fiecare, iar teiul și pelinul poate fi mai puțin – 40 g)
Peste acestea se adaugă 5 litri de alcool dublu rafinat de 70 grade.
Amestecul se lasă timp de 12 zile la macerat la întuneric, și se amesteca în fiecare zi.
După cele 12 zile se strecoară si se aduce la 40 grade prin diluție cu apa distilata.
Doar asa poate fi administrat albinelor pentru a evita unele neplăceri.

Apicultorii pot produce protofil și în cantități mai reduse păstrând proporția de 150 grame plante uscate la 1 litru alcool de 70 grade.
Primele patru plante sunt obligatorii în realizarea protofilului, dar si celelalte au rolul lor bine determinat.

Pentru cei ce găsesc doar alcool de 96 grade transformarea se face astfel – peste 1 litru alcool se adaugă 0.37 l apa distilata pentru a ajunge la 70 grade. Pentru a transforma apoi cantitatea în alcool de 40 grade se mai adaugă 1.028 l apa distilata. Mai ușor este cu un alcoolmetru.
Administrare protofil

Protofilul astfel obținut (adus la 40 grade) se administrează, în special toamna și primăvara, cate 17 ml la litrul de sirop sau 34 ml la kilogramul de turta administrata albinelor.
Se mai poate adaugă și suc de ceapa si tinctura de usturoi, însă trebuie avut mare grija pentru a evita furtișagul sau modificarea gustului mierii de albine (poate sa capete gust de ceapa sau usturoi).
Propofilul se administrează cate 50-80 ml la fiecare stup (în fiecare sezon), în funcție de starea și puterea familiei de albine

sursa fb

————–

RETETA Ioan Stan

Atenție la plante .O foarte mare importanță are după știința mea și cantitatea dar mai ales numărul de plante introduse la rețetă. Eu folosesc 22
PLANTE
1.leurda-usturoi salbatic-frunze
2.urzica moarta-tulpina cu flori
3.urzica-tulpina cu frunze
4.papadia –flori
5.tei –flori
6.menta –tulpina cu frunze
7.sunatoare –tulpina cu frunze
8.galbenele –flori
9.trifoi rosu –flori
10.coada soricelului-tulpina+frunze+flori
11.musetel-flori
12.coada calului-tulpini cu frunze
13.troscot-tulpini cu frunze
14.busuioc-tulpina+frunze+flori
15.cimbru-tulpina si frunze
16.patlagina-frunze
17.macese-fructe
18.catina-frunze
19.afin-tulpini cu vf runze
20.levantica-tulpina+frunze+florib
21.salvie-tulpina+frunze+flori
22.pelin-tulpina cu frunze.
Modul de preparare este similar cu cel prezentat mai sus.
Nu trebuie sa se depășească 150 g plante /litrul de alcool 70°

sursa fb

—————

 

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in APICULTURA, FARMACIA VERDE, retete apicole and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s