Combaterea varoa cu acid oxalic sublimat

Combaterea varoua cu acid oxalic sublimat

oxalic gun jet

Unul din cei mai temuti daunatori ai albinelor este parazitul varoa.

A “phoretic” Varroa mite on the body of a honey bee. Photo courtesy of Alex Wild.

Si pentru ca in alte tari cercetarea nu este in concediu, astazi va vom prezenta ce au descoperit cercetatorii englezi despre tratamentul cu acid oxalic.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Sussex (Anglia) a incercat sa determine o modalitate prin care apicultorii ar putea incerca sa scape de parazitul Varoa fara sa afecteze albinele.

Se stie ca un tratament facut fara respectarea dozelor si printr-o metoda neadecvata poate afecta albinele si stabilitatea stupului.

Acidul oxalic este un produs natural folosit de catre apicultori in combaterea parazitului varoa, insa aplicand o metoda neadecvata si doze crescute, poate afecta albina.

Studiul arata ca doua din metodele folosite pana acum de apicultori determina o slabire a familiei de albine si o depopulare puternica a stupilor pana primavara (respectiv metoda prin picurare si cea prin pulverizare).

In schimb a treia metoda, cea prin sublimare, prin care produsul este vaporizat in interiorul stupului, nu afecteaza albina si determina o mortalitate de pana la 97% a parazitilor.

S-a mai constatat ca prin folosirea acestei metode, prin sublimare, stupii ierneaza mult mai bine, iar efectivul de albine este mai mare cu 20% in primavara (practic scade mortalitatea peste iarna). Metoda mai are inca doua avantaje, respectiv pretul mai redus al tratamentului, deoarece cantitatea de substanta folosita este mult mai redusa, si timpul foarte scurt de aplicare a acesteia (tratarea unui stup dureaza foarte putin).

Apicultorii ar trebui sa nu mai utilizeze primele doua metode de tratare cu acid oxalic, respectiv prin picurare si pulverizare, si sa se orienteze spre utilizarea acidului oxalic prin sublimare, deoarece tratarea efectivelor de albine trebuie facuta in conditii optime, prin utilizarea unor substante naturale, care sa nu afecteze calitatea produselor apicole si nici albina.

sursa http://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/33537

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in Boli, dusmani si alte pericole pentru albine, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s