//
you're reading...
APICULTURA, MEDIA APICOLA, STIRI APICOLE, TARGURI- EXPOZITII - CONFERINTE, Uncategorized

Conferința apicolă cu tema: Fenomenul “Depopularea familiilor de albine”

1

Conferința a fost deschisă de dl. Dan Ciublea, directorul Apicola Timis informând apicultorii despre evenimentele care au avut loc în ultimul an în zonă prin ACA Timiș, mulțumind în mod special pentru participarea apicultorilor la organizarea și buna funcționare atât a Târgului apicol Internațional de primavară de la Ghiroda cât și a Târgului mierii timișene dela Museul Satului Bănățean din toamnă.

NEW_8707                                                                                      foto by Ionel Dragan- Apimentor

Apicultorii au participat într-u număr destul de mare ăși spre deosebire de alte dăți în partea a doua a conferinței au s-au înmânat diplome de excelență apicultorilor seniori.

Apicultorii seniori  cu vârste de peste 70 de ani au fost apreciați si aplaudati pentru aportul adus dezvoltarii apiculturii bănățene dealungul ultimilor decenii.

NEW_8725foto by Ionel Dragan- Apimentor

Decanul de vârstă fiind d-l Gyurian Ioan (bunicul d-lui Briciu Marcel), care anul acesta a împlinit vârsta de  93 de ani și care are peste 75 de ani de apicultură.

NEW_8732.JPG

       foto by Ionel Dragan- Apimentor

Au mai fost apreciati și apicultorii care au ajutat la organizarea târgurilor cât și cei care au ținut instruiri, sesiuni stiintifice ,condus programe.  Câțiva dintre apicultorii seniori au luat cuvaântul în semn de mulțumire povestind mici amintiri din activitatea  ACA Timiș ( dl Grigoras vasile, Dl Burza Roman)

Au mai fost apreciați cu diplome de excelență în apicultură și apicultorii din Banat care au produs și predat cea mai multă miere la Apicola Timisoara.

Activitatea de apreciere publică și înmânare a diplomelor a fost coordonată de D-l Doda Petre.

Conferința a fost sustinută de d-l dr. Cristian Ciobanaș care a subliniat cauzele depopularii ( boli, vreme, neonicotinoidele) și a sugerat  câteva metode de prevenție și tratament. Forte mare importanță are igiena, cu precădere dezinfectia remelor, a fagurilor și a lăzilor. Tratarea la timp și corect a familiilor de albine de principalele boli Varoza si Nosemoza – vectori de generare a bolilor virotice – folosind atât tratamente bio cât și tratamente chimice alternative(conventionale si neconvenționale) este foarte importantă.  A fost subliniată cu precădere și importanța managementului în stupină pentru a avea familii de albine sănătoase , mătci bune și producție mare de miere.

S-a pus accentul pe organizarea apicultorilor pentru interzicerea folosirii neonicotinoidelor în Romania, Serbia și Ungaria și se preconizează un protest major în euroregiunea de vest iîn luna Martie 2016 pentru a sensibiliza și obliga guvernantii sa modifice legislatia care doar in aceste 3 tari mai permite folosirea otrăvurilor (neonicotinoidlor) pentru albine și populație. Astetăm ca toți apicultorii sa fie uniți pentru a  reuși interzicerea  prin lege a folosirii neonicotinoidele.

Târgul Apicol International de Primăvară se va ține în perioada 11-13 martie 2016  la Ghiroda.

La finalul conferinței reprezentanții presei locale au dorit să facem și o poză de grup în cinstea și amintirea peste ani a apicultorilor seniori care au participat la această conferință.

NEW_8758
foto by Ionel Dragan- Apimentor

 

 

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogs I Follow

Advertisements
%d bloggers like this: