Doua noi pericole pentru apicultura in 2015

Două mari pericole amenință apicultura românească: gândacul de stup Aethina Tumida și viespea asiatică Vespa velutina

Autor:

gandacul de stupCu prilejul întâlnirii lunare organizată de filiala ACA Timiș, domnul doctor Adrian Siceanu le-a vorbit apicultorilor despre două mari pericole care se apropie de țara noastră și care distrug deja apicultura europeană, gândacul de stup Aethina Tumida și viespea asiatică.

Gândacul de stup Aethina Tumida

Primul pericol este reprezentat de un gândac care a venit din Africa și a invadat deja Italia, iar acum se extinde prin Franța și Germania. Este vorba despre gândacul de stup Aethina Tumida. Două-trei femele adulte sunt capabile să producă o infestare care poate conduce la pierderea unei întregi colonii de albine. Femelele gândacului de stup Aethina Tumida încep să depună oua la numai la o săptămână după propria emergență din sol.

Femela poate depune câte 1.000-2.000 de ouă în cuiburi, în diverse crevașe din stup sau în faguri. Oul gândacului de stup Aethina Tumida este alb sidefiu, de 1,4 mm lungime și 0,26 mm lățime, similar ca aspect cu oul de albină, dar de dimensiuni mai mici. gandacul de stup Aethina Tumida

Ouăle gândacului de stup Aethina Tumida sunt depuse sub forma unor mici grămezi de dimensiuni variabile și cu aspect neregulat. Perioada de incubare este foarte scurtă, de 3-6 zile.

Larva gândacului de stup Aethina Tumida are culoare alb-gălbuie, cu aspect sidefiu, și circa un centimetru lungime. Larva gândacului de stup Aethina Tumida poate fi ușor confundată cu larva de găselniță mare (molia de ceară) Galleria melonella, dar se deosebește de aceasta prin cele trei perechi de picioare anterioare, proeminente.

Larvele gândacilor de stup Aethina Tumida se hrănesc cu miere, polen, păstură și puiet de albine.

Larvele gândacilor de stup Aethina Tumida ies din stup și intră în solul umed și moale, pe o rază de circa 20 de metri în jurul stupului, la o adâncime de 10-30 de centimetri, pentru a se transforma în nimfe și apoi adulți.larva gandacului de stup Aethina Tumida

Pupa gândacului de stup Aethina Tumida are la început culoarea albă, după care începe să se pigmenteze. Stadiul de pupă a gândacului de stup Aethina Tumida durează între 15 și 60 de zile, dar majoritatea gândacilor de stup Aethina Tumida ies din sol după 4 săptămâni. De aceea, pentru a preveni infestarea cu gândacul de stup Aethina Tumida, oglinda stupului trebuie să fie permanent curățată și dezinfectată.

După ce pătrund în colonia de albine, adulții din specia gândacului de stup Aethina Tumida își reduc treptat activitatea și se localizează inițial în zonele mai puțin luminate, cum sunt fundul sau la îmbinările pereților stupului.mai departe aici

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in APICULTURA and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: