//
you're reading...
targuri si expozitii internationale

Un târg tare dulce: producătorii de miere se laudă, la Ghiroda, cu produsele lor

 

Circa 200 de producători de miere din Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Croația, Bosnia-Herțegovina, dar și din România participă la un târgul internaţional desfășurat în Timiș, la Ghiroda. Apicultorii români se arată mândri de recolta lor.

Gheorghe Stanciu creşte albine de aproape 60 de ani. La 75 de ani, este unul dintre apicultorii respectaţi din vestul ţării. Are peste 70 de stupi. Târgul Internaţional de la Ghiroda este, pentru el, un bun prilej de a afla ultimele tehnici de creştere a albinelor, de a creşte randamentul stupilor şi de a vedea ce a mai apărut nou pe piaţă, dar ştie că sezonul 2014 poate fi distrus în orice moment: „Din punct de vedere al stupinei, zic că da, e ok, dar pot să ne dea peste cap următoarele trei zile. Dacă se schimbă timpul acum, brusc, şi va fi două-trei zile de frig, sub 0 grade, ne-a terminat“.

La fel ca şi el, şi mulţi dintre cei care au vizitat târgul şi au cumpărat diverse produse sunt tot apicultori. Ei au căutat unelte de care au nevoie ca să fie cât mai pregătiţi pentru acest an: -Ce anume căutaţi?, ”Faguri”, – Sunteţi apicultor, înţeleg, ”Mai puţin eu, pentru cumnatul meu, vreau să-l aprovizionez. Nu e din localitate şi am venit pentru el. Vrem să vedem cât mai multe şi să ne hotărâm asupra a ceea ce cumpărăm“, „Am căutat feronerie pentru stupi şi lucruri noi, măcar să le văd“, „Am luat rame, am luat mai multe”.

Producătorii au venit cu noutăţi la târg, pe lângă miere sau alte articole pentru stupărit: fie că este vorba despre medicamente, fie că le propun clienţilor alte produse obţinute de la albine, precum lăptişorul de matcă.

„Am adus la acest târg două produse pentru hrana albinelor. Un siropo turtă cu vitamine şi o turtă cu ceranon, un medicament“, „Recoltarea lăptişorului de matcă e cea mai bună metodă de a-ţi rentabiliza o stupină. Pentru miere alergi, încarci, descarci, colinzi pădurile, drumurile, transport şi nu ştii dacă vii acasă cu miere. Începe o ploaie şi în trei zile salcâmul s-a terminat“.

Judeţul Timiş este considerat un consumator de miere de albine, producţia anului trecut fiind de peste 600 tone, la un număr de aproximativ 35.000 de familii de albine. „Nu există an bun şi an rău, există apicultor bun şi apicultor rău. Apicultorii care au avut un miros bun, au avut un an bun. Şi în anii cei mai răi, tot facem o producţie medie pe stup ca să putem să amortizăm cheltuielile şi să avem un mic profit“, susține Casian Brebu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timiş.

targul apicultorilor 01.jpg

targul apicultorilor 01.jpg
targul apicultorilor 02.jpg
targul apicultorilor 03.jpg
targul apicultorilor 04.jpg
targul apicultorilor 05.jpg
targul apicultorilor 06.jpg
targul apicultorilor 07.jpg
targul apicultorilor 08.jpg
targul apicultorilor 09.jpg
targul apicultorilor 10.jpg
targul apicultorilor 11.jpg
targul apicultorilor 12.jpg
targul apicultorilor 13.jpg
targul apicultorilor 14.jpg
targul apicultorilor 15.jpg
targul apicultorilor 16.jpg
targul apicultorilor 17.jpg
targul apicultorilor 18.jpg
targul apicultorilor 19.jpg
targul apicultorilor 20.jpg
targul apicultorilor 21.jpg
targul apicultorilor 22.jpg

În ceea ce priveşte consumul de miere, românii consumă în medie, anual, 500 de grame de locuitor, în creştere faţă de acum zece ani. Faţă de media naţională, fiecare timișean consumă aproximativ un kilogram de miere pe an. Mai mult de jumătate din producţia de miere de albine realizată în România merge la export.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: