//
you're reading...
targuri si expozitii internationale, TARGURI- EXPOZITII - CONFERINTE

Cel mai mare târg apicol din vestul ţării, la sfârşit de săptămână, lângă Timişoara

targ apicol ghiroda

Peste 100 de producători şi expozanţi din domeniul apicol şi mii de vizitatori sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, 8-9 martie 2014, la cea de-a patra ediţie a Târgului Apicol Internaţional de Primăvară Ghiroda-Timişoara.

Evenimentul are loc la Căminul Cultural din Ghiroda şi este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, Filiala Judeţeană Timiş, în parteneriat cu Primăria Comunei Ghiroda.

La târg vor fi prezentate materiale folosite de crescătorii de albine, precum şi produse apicole de calitate, diverse sortimente de miere, produse bio, uleiuri naturale, siropuri din plante şi produse cosmetice. Vizitatorii vor putea achiziţiona produsele apicole direct de la producători.

Apicultorii vor avea la dispoziţie informaţii ultile din domeniu, noutăţi din lumea apicolă, consultanţă, utilaje, ambalaje, medicamente de uz veterinar, consumabile. Târgul vizează şi schimburile de experienţă, având invitaţi din Serbia, Ungaria, Germania, Slovacia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, alături de numeroşi apicultori din ţară.

targ apicol

Nevoie de apicultori

Aflat la a patra ediţie, târgul este în creştere, ceea ce ne-am şi dorit. De la an la an, a crescut numărul firmelor participante şi al vizitatorilor. De când se organizează acest târg, şi numărul apicultorilor din comuna Ghiroda a crescut”, a declarat Dorel Cădariu, primarul comunei Ghiroda, el însuşi apicultor. Edilul a fost cel carea avut ideea organizării unui astfel de eveniment, devenit între timp, alături de Festivalul Vânătorilor, o adevărată resursă de creştere a reputaţiei comunei.

Conform inginerului Casian Brebu, Filiala Timiş a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România din România are peste 900 de membri, cu peste 40.000 de familii de albine. Unul dintre aceşti apicultori implicaţi în organizarea târgului de la Ghiroda este Ioan Bobescu. Acesta a anunţat că intenţionează să deschidă un muzeu apicol în localitatea Şuştra.

brebu targ apicol

Albinele sunt într-un foarte mare pericol. Nu mai pot trăi fără îngrijirea oamenilor. Suntem datori să facem totul să susţinem apicultura. Aş invita la acest târg apicol şi consumatorii. Vor putea constata ce minunăţie de produse apicole există. Prin prezenţa unor astfel de târguri la noi în judeţ, avem ce nu au alte judeţe din ţară şi ne mândrim cu asta”, a declarat apicultorul Ioan Bobescu.

Numărul apicultorilor a început să crească de când se acordă sprijin financiar de la Uniunea Europeană pentru creşterea albinelor. Totuşi, România mai are mult până să reintre în topul mondial în domeniu. Înainte de 1990, ţara noastră era în primele 3 locuri la calitatea mierii produse şi în primele 10 la cantitate. Organizatorii târgului de la Ghiroda vor ca prin astfel de evenimente să stârnească şi interesul tinerilor pentru acest gen de afacere.

Chiar dacă se lovesc de numeroase piedici birocratice şi de aşa-zişi apicultori care nu respectă normele de calitate, apicultorii oneşti şi pasionaţi susţin că albinele pot aduce beneficii atât în domeniul financiar, cât şi pentru sănătatea celor care se ocupă de creşterea lor.

În condiţiile în care 80-90% din mierea din magazine este falsă sau conţine doar 10% miere adevărată, organizatorii târgului oferă o soluţie: contactul direct între producători şi consumatori.

ghiroda targ apicol

Programul târgului

Sâmbătă, 8 martie

10.00-11.00 – Deschiderea
11.00-12.00 – Sesiunea 1 – Duşan Vorgic – Apicultor – Serbia
12.00-13.00 – Sesiunea 2 – Şef lucrări dr. ing. Silvia Pătruică, USAMVB Timişoara
13.00-14.00 – Sesiunea 3 – Ioan Bobescu – Apicultor
11.00-19.00 – Vizitarea Târgului
19.00-24.00 – Masa festivă

Duminică, 9 martie

10.00-11.00 – Sesiunea 4 – Cristian Raica – Apicultor
11.00-12.00 – Sesiunea 5 – dr. ing. Alin Jivan – Apicultor
16.00 – Închiderea Târgului Apicol

Concurs de degustat miere – Sâmbătă, 11.00-14.00
Concurs fotografii şi picturi inedite – Sâmbătă 8.00 – prezentarea lucrărilor; Duminică 12.00 – premierea
Extragerea biletelor câştigătoare la tombolă – Duminică 12.00 – premierea

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: