//
you're reading...
Uncategorized

Conferința apicolă cu tema „Noutăți și probleme actuale din apicultură”

Conferința apicolă  cu tema „Noutăți și probleme actuale din apicultură”

  Astazi  08.12 2013 s-a desfășurat la Timișoara Conferința apicolă  cu tema „Noutăți și probleme actuale din apicultură”.  Evenimentul a fost organizat de către Filiala A.C.A. Timiș și a fost  susținuta de către Dl. Ing Ioan Fetea – Președintele A.C.A. România.

dr dpl ing Brebu Casian În deschidere D-l dr dpl ing Brebu Casian președintele Filialei A.C.A. Timiș  a salutat pe cei aproximativ  64 de participanți, apicultori din cercurile apicole Făget, Jimbolia, Deta, Lugoj și Timișoara muțumindu-le pentru contribuția adusă în desfășurarea activității filialei ACA Timiș.

NEW_5078

S-a amintit despre pierdera în acest an a două persoane importante dinfilială și s-a păstrat un moment de reculegere de doua minute în memoria a celor care au fost D-na Carmen Lia Spataru fostă președintă ACA Timiș si d-l Gal Iuliu apiculor profesionist de peste 50 de ani și care au avut o contributie semnificativă în dezvoltarea asociației.

NEW_5073

Tot în cuvântul de deschidere s-au prezentat problemele cu care s-au confruntat apicultorii din Banat  și modul diplomatic prin care au fost rezolvate. S-a prezentat diploma primita la Festivalul ETNO din Beorad, diplomă pentru promovarea a piculturii și a calității mierii și a produselor apiterapeutice românești în Balcani.

d-l Fetea

Dl. ing. Ion Fetea a conferntiat mai bine de o ora si jumătate despre importanța și recunoașterea aportului adus de apicultori pe plan global atat la polenizarea realizată de albine a peste 84% din baza meliferă cât și la contributia apiculturii pentru producerea a peste 76% din produsele agricole lla nivel global.

 După o descriere a activității de lobby făcută cu privire la noua lege a apiculturii aflata pe masa parlamentului ne-a prezentat eforturile duse de catre conducerea ACA Romnania pentru a spijini apicultori din asociație dar pentru a crea o viziune pe termen lung cu privire la viitorul apiculturii din euroregiunea noastră.

În prezent ACA Romania sprijina peste 60% din apicultorii din Romania si are ca si obiective dezvoltarea sectorului apicol.

S-au dezbătut problemele actuale ale apiculturii si anume:

–        pregătirea profesională a apicultorilor

–        tratamentele albinelor

–        efectele si politicile legate de  OMG si pesticide

–        prețul mierii –consum intern și export

–        fondurile europene

–        programul national apicol

–        legislația apicola

–        transportul albinelor și rezolvarea problemelor din pastoală

In Romania la ora actuală asistăm la o apicultura fragmentă de legislație, fonduri europene  și migrați atinerilor spre rural. Peste 54 % din stupine sunt de semisubsistență adica sub 50 de familii de albine, 24% sunt medii intre 50-100 de familii de albine si doar 22% sunt ferme apicole profesioniste adica peste 150 d efamilii de albine.

D-l ing Fetea Ion a încurajat  dezvoltarea apicultorilor si trecerea generației tinere  de la o apicultura de semisubsistență la una profesionista.

La sfarșitul conferinței participanții au prezentat problemele legate de furturi, de respectarea balanței mielifere, a impozitelor, a eficientizării comunicării între apicultori și factorii de decizie, cât și despre taxarea excesivă a mijloacelor de transport apicole. Multumim organizatorilor dar și conducerii ACA România pentru informarea făcută, clarificarea unor probleme cât și disponibilitatea promovării și dezvoltării sectorului apicol în România

Ionel  Emil Drăgan, Timișoara – formator

 

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: