Reteta protofil

reteta protofil

sursa:http://www.miere-bucovina.ro

Majoritatea apicultorilor folosesc in stupina produsul protofil, un ajutor de nadejde in caz de nosemoza.
In general apicultorii administreaza albinelor protofil preventiv, acesta determinand si o stimulare crescuta a pontei reginei.
Apare astfel problema costului ridicat al achizitionarii acestui produs (0.5 litri de protofil este oferit la vanzare cu preturi intre 29 si 38 lei).Problema a fost insa partial rezolvata de membrii forumurilor apicole, care prin binevointa lor au publicat o reteta pentru producerea de protofil in gospodaria proprie. Aceasta reteta a fost testata de catre apicultori cu experienta care au confirmat eficacitatea ei. Sunt prezentate diverse retete de protofil, insa aceasta reteta a strans cele mai multe voturi pozitive din partea apicultorilor.

Ingrediente

* Cate 50 grame din urmatoarele plante (uscate):
– musetel
– coada soricelului
– galbenele
– sunatoare
– menta
– tei
– cimbru
– busuioc
– cimbrisor
– pelin
– maciese tocate
– catina
* alcool dublu rafinat adus la 70 grade

Mod de preparare protofil

Toate plantele uscate (maruntite) se pun intr-un borcan mare de sticla (de 10 litri), in cantitatile specificate (primele patru plante pot fi puse si in cantitati de 70 grame fiecare, iar teiul si pelinul poate fi mai putin – 40 g)
Peste acestea se adauga 5 litri de acool dublu rafinat de 70 grade.
Amestecul se lasa timp de 12 zile la macerat la intuneric, si se amesteca in fiecare zi.
Dupa cele 12 zile se stecoara si se aduce la 40 grade prin dilutie cu apa distilata.
Doar asa poate fi administrat albinelor pentru a evita unele neplaceri.

Apicultorii pot produce protofil si in cantitati mai reduse pastrand proportia de 150 grame plante uscate la 1 litru acool de 70 grade.
Primele patru plante sunt obligatorii in realizarea protofilului, dar si celelate au rolul lor bine determinat.

Administrare protofil

Protofilul astfel obtinut (adus la 40 grade) se administreaza, in special toamna si primavara, cate 17 ml la litrul de sirop sau 34 ml la kilogramul de turta administrata albinelor.
Se mai poate adauga si suc de ceapa si tinctura de usturoi, insa trebuie avut mare grija pentru a evita furtisagul sau modificarea gustului mierii de albine (poate sa capete gust de ceapa sau usturoi).
Protofilul se administreaza cate 50-80 ml la fiecare stup (in fiecare sezon), in fuctie de starea si puterea familiei de albine.

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in legislatie apicola, retete apicole, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s