//
you're reading...
educatie apicola, POLITICI ECONOMICE SI LEGISLATIE

Neonicotinoidele, restrictionate pentru doi ani

Publicat Vineri, 28 Iunie 2013 11:00

Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS-nu mai pot fi folosite la tratamentul rapitei; Poncho 600 FS – pentru porumb si floarea-soarelui

Datele concrete publicate de Regatul Unit al Marii Britanii, care arata ca neonicotinoidele nu afecteaza albinele, dovezile stiintifice obtinute in conditii reale de cultura sau scaderea productivitatii culturilor cu pana la 50%-60%. Nimic din toate acestea nu a parut sa conteze in luarea deciziei Comisiei Europene de a restrictiona utilizarea a trei neonicotinoide. Motivul absurd – viata albinelor este pusa in pericol.

Utilizari permise: tratament samanta paioase in toamna, iar in primavara la culturile omologate, dupa inflorire

Controversele legate de problemele pe care produsele de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide le-ar produce sau nu albinelor au pus pe jar autoritatile din domeniu, din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Dupa dezbateri multiple, propunerea Comisiei Europene de a restrictiona produsele de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide s-a concretizat vineri, 24 mai a.c., prin adoptarea unei decizii privind utilizarea a trei substante active (imidacloprid, thiamethoxam si clotianidin), identificate drept nocive pentru populatia de albine. Ea va intra in vigoare la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita, in cel mult doi ani, pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic. Utilizarea celor trei substante active restrictionate va fi permisa ca tratament la samanta la cerealele paioase in toamna. In primavara se pot utiliza in sere si in camp, la toate culturile pentru care au fost omologate doar dupa inflorire, cand nu mai sunt atractive pentru albine.

Reprezentantii CE nu au nici un fundament stiintific”

Vocile care au sustinut insa, absurditatea deciziei Comisiei Europene nu au fot luate in seama. John Atkin, Syngenta Chief Operating Officer, a fost unul dintre cei care au declarat cu tarie ca “propunerea Comisiei nu are la baza un temei stiintific fundamentat si ca ignora complet o multitudine de dovezi stiintifice, obtinute in conditii reale de cultura, care atesta faptul ca aceste produse de protectia plantelor nu afecteaza sanatatea albinelor. In loc sa restrictioneze aceste produse, Comisia ar trebui sa analizeze motivele reale ale declinului sanatatii albinelor, precum boli, virusuri si pierderea habitatelor si a surselor de nutritie”. Propunerea de restrictionare a acestor produselor vine ca urmare a evaluarii pripite, bazata pe teorie, a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), a mai precizat el. Aceasta autoritate a folosit in evaluare o metodologie gresita, supraevaluand cantitatea de produse de protectia plantelor la care sunt expuse albinele in conditii reale de cultura. De asemenea, au fost ignorate studii si rezultate indepedente de monitorizare, inclusiv datele recent publicate de guvernul Regatului Unit al Marii Britanii, care a concluzionat ca aceste produse nu afecteaza sanatatea albinelor.

Utilizari restrictionate

Neonicotinoidele sunt o alternativa sigura si eficienta pentru culturile agricole, sustin reprezentantii MADR, dar si ai fermierilor din Romania (LAPAR). “In tara noastra exista zone puternic infestate cu daunatori de sol care ataca in mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapita, cereale paioase si a caror combatere este asigurata prin tratamentul semintelor cu produse de protectie a plantelor din clasa neonicotinoidelor. Restrictionarea acestor produse sub forma de tratament samânta va determina pierderi importante de productie si va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul roman”, a declarat secretarul de stat MADR, Daniel Botanoiu.

Reprezentantii LAPAR spun ca “in prezent, nu avem alternative in a combate daunatorii, iar tratamentul semintelor este singura sansa de a ne asigura productia, cu un impact minim asupra mediului si a insectelor benefice, precum albinele”. Folosirea celor trei substante este interzisa la tratamentul la samanta de rapita, in toamna. In primavara NU se pot utiliza ca tratament samanta de porumb, floarea-soarelui, rapita si cerealele de primavara.

Samanta tratata este in pamant, albinele sunt la suprafata. Care-i legatura?”

Comisia Europeana a anuntat ca statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu, iar autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor. Staicu Stelu, fermier din Giurgiu, cu peste 500 de hectare in camp, a primit vestea deciziei luata de Comisia Europeana cu uimire: “Ce treaba au albinele? Samanta tratata este in pamant, nu afecteaza in nici un fel albinele. Mi se pare o aiureala. Nu stiu ce sa mai inventeze si ce sa mai strice. Admit sa fi fost poate, probleme atunci cand se raspandeau aceste substante cu avionul, nu cum procedam noi acum. Daca nu tratam samanta, raul facut culturilor poate fi imens. Problemele apar imediat, iar productia scade considerabil”, spune barbatul, cu peste 10 ani de munca pe ogor. De aceeasi parere este si agricultorul din Teleorman, Marian Ionescu. Intotdeauna a avut grija sa foloseasca cele mai bune produse fitosanitare si sa fie in pas cu noile reglementari UE. Restrictionarea folosirii celor trei neonicotinoide l-a facut sa zambeasca amar. “Nu are nici o baza stiintifica. Nu am auzit sa fi avut vreo albina de suferit din aceasta cauza, mai ales ca noi mereu tinem legatura si cu apicultorii. Cum ar fi avut de suferit? Cum am fi putut sa le periclitam soarta? Ma gandesc ca totusi, decizia sa nu ramana asa, sa existe forumuri care sa conteste hotararea”.

Solutii costisitoare si ineficiente

Ca variante de inlocuire, fermierii pot folosi tratamente la sol si in vegetatie cu insecticide omologate, insa cu costuri foarte mari si eficienta limitata. Pana la noi reglementari, agricultorii, cei care se confrunta zi de zi cu problemele din camp, trebuie sa isi regandeasca modul de lucru si sa spere, ca proba timpului, daca nu dovezile stiintifice si datele concrete, vor determina factorii de decizie sa revina la solutiile preexistente si sa observe ce este cu adevarat nociv si mai ales, pentru cine.

CARMEN Parvu

http://www.sanatateaplantelor.ro/stiri/170-neonicotinoidele-restrictionate-pentru-doi-ani

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: