//
you're reading...
legislatie apicola, politici economice

Neonicotinoidele omoară – în 2013, în Sălaj, au murit între 800 și 1.000 de familii de albine

http://www.recolta.eu

13  Septembrie  2013 –  18:44

Neonicotinoidele omoară – în 2013, în Sălaj, au murit între 800 și 1.000 de familii de albine
Ing. Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, a declarat în deschiderea celei de-a noua ediții a Târgului Național al Mierii că pesticidele continuă să omoare familii întregi de albine, din cauza slabei pregătiri profesionale a unor fermieri.

„Au fost multe accidente. Numai în anul 2013, în județul Sălaj, au murit între 800 și 1.000 de familii de albine pe raza unei comune care erau acolo, la baza meliferă, la salcâm în mod deosebit, iar un agricultor, cum bine informa domnul ministru (Daniel Botănoiu – n.r.), a stropit fără să țină cont și fără să cunoască legea”, a spus Fetea într-o conferință de presă. „România va trebui să se supună acestor norme (interzicerea neonicotinoidelor – n.r.), cu toate riscurile. Sigur, fiecare își apără sectorul lui și, din acest punct de vedere, există o ordine. Fie sistemul de producție bio, fie rotirea culturilor și alte tehnologii agricole pe care nu le stăpânesc, s-ar putea rezolva în timp. România este infestată în sol cu mulți dăunători și nu și-a rezolvat această problemă”.
În replică, Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a spus că respectă punctul de vedere al oamenilor de știință, dar și că nu vrea să se pripească în acțiuni. El se teme că, de la anul, agricultorii vor fi nevoiți să folosească mai multe insecticide în contul utilizării neonicotinoidelor, pesticide a căror utilizare era foarte bine controlată la noi, față de alte state europene.
„Temerea mea este că, anul următor, atunci când nu se vor mai folosi (neonicotinoidele – n.r.) (…) agricultorii vor fi obligați să folosească cantități mai mari de insecticide, probabil pe care le vor aplica la suprafața solului. Din acest motiv, am o temere să nu fie afectat fondul și, general, această activitate a apicultorilor”, a mărturisit Botănoiu. „Nu cred că am avut, la nivelul României, incidențe foarte mari din cauza neonicotinoidelor de-a lungul timpului. Evident că mai sunt și cazuri în care unul care habar n-avea (și acum mă întorc la celebrul proiect de lege privind vânzarea terenurilor și insist pe cunoștințele tehnice), n-a știut ce înseamnă insecticid, a tratat după ureche și după aceea au murit albinele. Nu așa se procedează”.
Oficialul MADR a mai spus că respectă punctul de vedere al oamenilor de știință vizavi de interzicerea neonicotinoidelor, dar că nu poate lua decizii pripite. Și a și exemplificat: „Anul acesta – pentru că probabil de aici au pornit aceste disfuncționalități – în 2013, în luna aprilie, noi nu puteam interzice (…), renunță la sămânța cumpărată de agricultori pentru cinci milioane de hectare și căuta o altă sămânță netratată, știut fiind faptul că, anul trecut, noi am venit după un an de secetă, când sămânța de porumb a fost destul de puțină, când sămânța de floarea-soarelui a fost destul de puțină”.
Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: