//
you're reading...
legislatie apicola, politici economice, stiri apicole

Comisia Europeana a interzis neonicotinoidele!

Comisia Europeana a interzis neonicotinoidele!

Urmarea deciziilor din luna aprilie, Comisia European a adoptat oficial măsura interzicerii utilizării pesticidelor neonicotinoide pentru o perioadă de 2 ani începând cu 1 decembrie 2013.  Restricția se aplică utilizării celor trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam) folosite pentru tratarea semințelor, aplicarea pe sol (granule) și tratamentul foliar al plantelor și cerealelor (cu excepția cerealelor de iarnă), deoarece acestea atrag şi omoară albinele.

Din păcate restricţia este temporară şi a fost adoptată graţie sprijinului de ultim moment dat de Bulgaria şi Germania, iar România s-a opus.

„Luna trecută am promis că, în funcție de numărul de riscuri identificate în avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, voi face tot posibilul pentru a garanta protecția populației de albine din Europa. Actul adoptat astăzi concretizează această promisiune și marchează o nouă etapă importantă în direcția asigurării unui viitor mai sănătos al albinelor noastre, care au două roluri majore: acela de a produce miere, dar și cel de a asigura, în primul rând, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc mulțumită activității albinelor, iar acest proces e natural și gratuit”, a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sănătate și protecția consumatorilor.

Comisia Europeană a admis faptul că pesticidele sunt doar unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albinea alături de paraziți, alți agenți patogeni, efectul medicamentelor veterinare, managementul apicol și factorii de mediu, precum lipsa hranei, a habitatelor și schimbările climatice.

De aceea Albinele.ro va continua să participe la lupta pentru salvarea albinelor, informându-vă şi participând şi organizând acţiuni în acest sens.

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: