//
you're reading...
legislatie apicola, politici economice, POLITICI ECONOMICE SI LEGISLATIE

Ce se va intampla cu neonicotinoidele?

http://www.sanatateaplantelor.ro

Publicat Luni, 26 August 2013 08:00

 

In primavara acestui an, Comisia Europeana a decis restrictionarea utilizarii neonicotinoidelor (imidacloprid, thiamethoxam si clotianidin), fara a avea insa argumente stiintifice, care sa sustina aceasta decizie. Restrictionarea se mentine pe o perioada de doi ani, vreme in care se incearca strangerea de date tehnice, care sa sprijine sau sa anuleze hotararea luata. Din pacate, aceasta decizie “absurda”, asa cum au numit-o unele voci importante din industria agricola, va afecta fermierii care, pana acum, aveau acces la o tehnologie sigura pentru populatiile de albine, dar si eficienta si competitiva pentru culturile lor. Pierderile agricultorilor vor fi uriase.

Solutia pentru o buna rearanjare a lucrurilor sta tot in mainile fermierilor si a asociatiilor de fermieri. E nevoie de actiunea lor unita, clara, care sa duca la luarea de masuri menite sa schimbe situatia, si nu in asteptarea unor decizii “de sus”, care le pot provoca pierderi.

Se pare ca cei care au militat pentru o astfel de restrictionare au fost mai bine organizati, iar presiunea pe care au facut-o, chiar si nesustinuta de argumente stiintifice, a fost luata in considerare. Cine crede ca agricultorii sunt dusmanii albinelor se inseala. Agricultura are nevoie de albine si multi dintre fermierii romani au exemple clare de utilizare a acestor produse in ferme, in conditii de maxima siguranta pentru albine. Acolo unde au existat accidente, acestea s-au datorat in special lipsei de comunicare dintre apicultori si fermieri, desi legislatia ii obliga pe ambii la comunicare. Pentru a-si limita pierderile este important ca vocile lor sa se faca auzite. Oare cine isi va asuma raspunderea pentru aceste pagube, cu atat mai mult cu cat solutiile de inlocuire de pe piata fie nu sunt la fel de eficiente, fie au costuri exagerate?

Felicia RUSANU

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: