Mierea de Albine – Mitologie si Caracteristici

MIEREA DE ALBINE

MIERE DE ALBINE

MIEREA DE ALBINE

 

MIEREA – MITOLOGIE

Mierea este mai dulce dar pe care natura l-a facut omenirii. Calitățile sale unice nutritive si curative  au fost cunoscute si exploatate inca din antichitate.

Mitologia greaca spune ca albinele l-au hranit pe Zeus cand era copil cu miere, in timpul cand mama sa zeita pamantului Gheea il ascundea de sotul sau, zeul Chronos. Mierea era  nectarul, hrana privilegiata a zeilor olimpieni.

Albinele au fost pretuite intotdeauna de catre om, care admira nu numai produsele lor dar si felul de organizare, de munca, de aparare. Vedeau in ele ceva de origine divina. Egiptenii , de exemplu, credeau ca albinele s-au nascut din lacrimile zeului suprem Ra. La fel si in mitologia romaneasca, albinele au aparut din lacrimile Maicii Domnului. La daco-romanii din spatiul capato-danubian, protectoarea albinelor era Diana, zeita padurilor si a fiarelor, primind chiar epitetul de Diana Mellifica, adica “producatoare de miere” ( ca Apis Mellifica ).
In mitologia romana, mortii, pentru a trece taramul din lumea cealalta, aveau de luptat cu neinfricatul caine Cerber. Spre a-l imbuna, mortul trebuia sa-i ofere acestuia o turta de grau facuta cu miere, turta ce se punea in sicriu, alaturi de mort. Acest obicei s-a pastrat si la romani, cu coliva.
In mai toate ceremoniile inchinate zeilor, mierea si ceara jucau un rol important.Atat grecii cat si daco-romanii turnau pe morminte vin, asezau turte facute cu miere si aprindeau lumanari numai din ceara. Apoi impodobeau cu multi trandafiri. Se facea deci o asociere obligatorie intre divinitate si albina cu produsele ei.
In Evul Mediu, faimosul medic elvetian Paracelsus a numit Melissa “Elixirul Vietii” datorita efectului sau calmant asupra inimii. In acea epoca, se credea ca aceasta planta poate vindeca toate bolile si ca are efecte de re-intinerire.

COMPONENTA:

  • zaharuri 70-80%, cea mai mare parte glucoza si fructoza
  • 16% apa
  • vitamine hidrosolubile: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina),  vitamina B6   (piridoxina), vitamina PP (niacina),  vitamina H (biotina),  vitamina B12 (cianocobalamina),  vitamina C   (acid ascorbic), acid pantotenic , acid folic , rutina
  • vitamine liposolubile: provitaminele A ,  vitamina K .
  • mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.
  • microelemente: beriliu , galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint. Continutul de microelemente ale mierii este similar cu cel al sangelui uman, ceea ce face ca sa fie usor de asimilat de catre organism
  • extrem de important este laptisorul de matca, bogat in hormoni naturali, care favorizeaza regenerarea celulara si normalizarea activitatii unor glande endocrine (gonadele si suprarenalele, in special).
  • acizi organici (ajuta in procesul de digestie si asimilare),
  • enzime (stimuleaza procesele de sinteza a vitaminelor in organism, ajuta la metabolismul grasimilor si al proteinelor ori favorizeaza neutralizarea unor toxine).

CLASIFICARE MIERE (Sursa:  http://ro.wikipedia.org)

1.Dupa provenienta:

  • miere de flori (florala), provenita din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere
  • miere de mana (extraflorala), provenita de pe alte parți ale plantei, in afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala

2.Dupa  speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:

  • miere monoflora, provenita integral, (sau in mare parte), din nectarul florilor unei singure specii (salcam, tei, floarea soarelui, menta)
  • miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

3.Dupa modul de obținere:

  • in faguri (se livreaza in faguri),
  • scursa liber din faguri ,
  • extras cu ajutorul centrifugii ,
  • obținut prin presarea fagurilor ,
  • topita (fagurii sunt incalziti).

4.Dupa consistența:

  • lichida (fluida),
  • cristalizata (zaharisita).

5.Dupa culoare:

  • incolora, galben-deschisa, aurie, verzuie, bruna sau roscata.

6.Dupa aroma:

  • Dupa aroma, diversele sorturi de miere, se apreciaza prin miros și degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin.

TIPURI DE MIERE:

Surse: http://www.apismd.com & http://www.emiere.ro

1. Miere de salcam – este mierea produsa de albine din nectarul florilor de salcam, Robinia pseudacacia. Este cea mai limpede miere, are o aroma suava si un gust fin, ceea ce face sa fiefoarte apreciata.
Mierea de salcam este adesea folosita pentru indulcirea alimentelor şi a ceaiurilor, fara să le denatureze gustul. Ea are o viteza de cristalizare foarte scăzuta si la temperaturi joase, poate sa se pastreze o perioada indelungata în formă lichida.
Efectele terapeutice ale mierii de salcam – se foloseşte in tratamentul cailor respiratorii, ca un bun calmant al tusei, de asemenea este un antiseptic şi des se foloseşte la tratarea nevrozelor.
2.Miere de tei – este mierea produsa de albine din nectarul florilor de tei, Tilia. Este o miere destul de deschisa la culoare, cu reflexie de la galben pana la brun-inchis. Are o aroma extrem de puternica si placuta de flori de tei, gust propriu specific, care este usor recunoscut chiar in combinaţia cu alte tipuri de miere. Efectele terapeutice ale mierii de tei – se foloseşte la tratarea tusei, insomniei, bronşitei, astmului bronşic, tuberculozei pulmonare, imbolnaviri ale vezicii biliare şi a rinichilor, este un bun fortifiant al cordului si se utilizeaza in tamaduirea ranilor purulente şi a arsurilor.
3.Miere poliflora – rezulta din nectarul florilor mai multor plante, nici una fiind predominanta.   Din acest motiv gustul şi culoarea pot fi diferite. De cele mai dese ori culoarea este de la galben-deschis pana la galben brun şi aroma diferita,  pornind de la cea delicata, pana la cea pronuntata. Este considerata o miere “completa” si cuprinde un spectru larg de acţiuni terapeutice. Se cristalizeaza destul de repede.
Efectele terapeutice ale mierii poliflore – este indicata mai ales in patologia tactului digestiv, considerata un bun antiseptic si un bun sedativ.
4.Miere de salvie – este o miere monoflora stransa de albine de la florile de salvie. Este un tip de miere deschis la culoare cu reflexie spre alb. Cristalizeaza destul de repede.
Efectele terapeutice ale mierii de salvie – este buna in patologia cardiaca si a sistemului nervos.
5.Miere de lavanda – are culoare galbena cu nuanţe verzui, roscata sau maronie, are un gust dulce, placut, cu aroma discreta de zmeura. Cristalizarea poate fi incipientă, parţiala sau totala, iar cristalele fine, potrivite sau grosiere.
Efectele terapeutice ale mierii de lavanda – este bună în patologia cardiaca şi a sistemului nervos. Este recomandata celor epuizaţi fizic si nervos.
6.Miere de floarea soarelui – se caracterizeaza prin gust placut si aroma slaba. In stare lichida este aurie – deschisa, cu nuanţe chihlimbarii. Cristalele sunt mari, cristalizeaza foarte repede, de multe ori chiar in celulele fagurilor, din cauza aceasta ne fiind prea buna pentru iernarea albinelor.
Efectele terapeutice ale mierii de floarea soarelui – are efecte imunostimulente, dar si antiinfectioase directe, pentru ca in nectarul acestei plante, la fel ca si in glandele albinelor care il culeg, sunt prezente substanţe cu efect antibiotic.
7.Mierea de rapita – este obţinuta din flori de Brassica napus var. Oleifera, planta oleaginoasa care in ultimii ani acopera din ce în ce mai multe suprafeţe agricole. Aceastăa cultura se gsseşte in prezent aproape peste tot, cu excepţia regiunilor de munte. Mierea de rapita se cristalizeaza foarte repede datorita continutului mare de apa (18% din componenta). Din aceasta cauza acest tip de miere se poate cristaliza chiar in fagure si nu mai poate fi extrasa. Acest tip de miere are o coloratie foarte slaba. Mirosul nu este unul foarte placut (are un usor iz de varza), in schimb gustul este delicios, acest tip de miere nefiind unul foarte dulce. Textura este una foarte fina. Are o aciditate slaba si un Ph ridicat. Conductibilitatea slaba ne arata ca mierea de rapita nu este una foarte bogata in substante minerale.Glucoza domina asupra fructozei si astfel se explica rapiditatea cu care acest tip de miere se cristalizeaza. Asadar, mierea de rapita se gaseste in comert doar sub forma cristalizata, avand aspectul unei creme. Se dizolva foarte greu in apa. Ca orice tip de miere are si proprietati curative, fiind recomandabila mai ales in tratarea bolilor ce afecteaza rinichii. Uleiul de rapita contine si Q3, care este extrem de necesar pentru oase. Din aceasta cauza mierea de rapita este utilizata in tratamentul osteoporozei. Ajuta si la refacerea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari. Consumul de miere de rapita protejeaza ficatul, splina si pancreasul de diverse boli.
8.Miere de afine – acest tip de miere este obtinut din florile mici si albe ale tufisurilor de afine. Este o miere de culoarea ambrei, are un gust placut de afine. Extrem de delicioasa, poate fi folosita in pregatirea diverselor preparate culinare.
9. Miere de mure – este colectata din florile tufisurilor de mure. Are o culoare aurie, fiind mult mai aromata si dulceaga decat alte tipuri de miere obtinute din fructe de padure.
10. Mierea de mana – acest tip de miere se obtine din substantele secretate de diverse insecte precum Hemiptera, care traiesc pe partile verzi ale unei plante sau din secretiile provenite de la diverse parti verzi ale plantelor.Mierea de mana are in compozitia sa inhibina (un bactericid extrem de puternic), saruri minerale, calciu si magneziu. Are o valoare terapeutica deosebita deoarece organismul uman asimileaza mult mai bine calciu si magneziu pe cale naturale decat pe cale artificiala. Mierea de mana poate fi de mai multe tipuri,in functie de arborele de la care provine. Astfel ea poate fi de brad, de stejar, de molid, etc.
Secretia de mana depinde de mai multi factori: factori interni (factorii genetici ai insectelor), factorii externi (conditii meteo, sol, altitudine), factori biotici (pradatori, paraziti, daunatori). Mana este de fapt un produs indirect care se obtine prin intermediul insectelor care se hranesc cu sucul plantelor si apoi elimina zaharurile de care corpul lor nu are nevoie. Albinele culeg aceste zaharuri.
Totusi aceasta este o munca extrem de dificila ca necesita un mare consum de energie din partea albinei culegatoare. Din acest motiv albinele culegatoare de mana se epuizeaza mult mai repede decat cele care culeg nectar din flori. Mierea de mana nu este una deosebit de benefica pentru albine, deoarece pe timp de iarna ea poate provoca intoxicatii albinelor.
Nici pe timp de vara nu este un tip de miere pe care albinele ar trebui sa il consume, deoarece se pot intoxica, daca mana contine zaharuri neasimilabile. Deobicei mierea de mana datorita compozitie sale poate ramane ani de zile in stare lichida.
In anumite cazuri insa, devine atat de vascoasa incat nu poate fi extrasa din faguri decat daca fagurii sunt topiti in cuptor deasupra unor gratare. Mierea de mana este un laxativ foarte bun, are actiune antiseptica si antiinflamatoare, putand fi utilizata si pentru tratatrea afectiunilor respiratorii.
11. Mierea de trifoi – Produsa pe scara larga in Canada si Noua Zeelanda, mierea de trifoi este una dintre cele mai populare in intreaga lume. Trifoiul alb este cultivat pe suprafete extinse in diverse parti ale lumii nu doar ca planta furajera ci si ca sursa bogata de nectar. Acest tip clasic de miere este extrem de gustos, astfel incat poate fi utilizata pentru preparerea diverselor tipuri de prajituri sau alte produse de patiserie. In functie de zona in care este cultivat trifoiul, culoarea acestui tip de miere variaza de la alb pana la cea a chihlimbarului.
12.Mierea de papadie – Acest tip de miere este aproape la fel de galben ca si floarea din care provine, avand un gust erbaceu extrem de interesant. Granuleaza extrem de rapid.
13. Mierea de dovleac – Acest tip de miere ce provine din florile de dovleac, se obtine mai ales la inceputul toamnei. Are culoarea ambrei intunecate iar aroma sa este usor florala. Este o varietate de miere extrem de apreciata de gurmanzi, putand fi utilizata cu succes in prepararea deserturilor dar si in combinatie cu diverese ingrediente iuti, cum ar fi de exemplu sosul pentru barbeque. Are un gust extraordinar si in amestec cu iaurtul sau presarata peste cartofi dulci. Contrar denumirii sale, mierea de dovleac nu are nici pe departe gustul placintei de dovleac. Acest sortiment de miere este unul sezoniere, doarece perioada de inflorire a dovleacului este de scurta durata iar cantitatea de nectar per floare este redusa.
14.Miere de alfalfa – mierea de alfalfa este produsa mai ales in SUA si in Canada, din flori albastre sau mov ale plantei de alfalfa. Are o culoare deschisa iar aroma sa este florala si usor picanta. Natura sa delicata fac ca acest tip de miere sa fie clasat printre primele optiuni cand vine vorba de indulcitorul utilizat pentru consumul casnic. Totusi aceast sortiment de miere este mai putin dulce decat altele. Mierea de alafalfa este utilizata pentru a trata afectiunile rinichilor. Mai mult aceasta creste apetitul si ajuta la reglarea tarnzitului intestinal, fiind in acelasi timp si foarte eficienta in tratarea tranzitului intestinal.
15. Miere de portocale – Acest tip de miere are ca și sursă diverse tipuri de citrice. Are o culoare deschisă, o aroma fuctată și un gust puternic de citrice. Acest tip de miere este produs mai ales în Spania și Mexic dar și în SUA.
16. Mierea de eucalipt – Mierea de eucalipt provine de la una dintre cele mai diversificate familii de plante, ce contine peste 500 de specii distincte si numerosi hibrizi. Tara de origine a acestei varietati de miere este Australia, dar este produsa pe scara larga si in statul american California. Culoarea si gustul sau variaza foarte mult, dar in general tinde sa aiba un gust floral usor mentolat. Este utilizata pentru tratrea racelilor si a durerilor de cap, iar iubitori de ceai o considera ca fiind unul dintre cei mai buni indulcitori naturali. Acest tip de miere este utilizat in tratarea ranilor, a taieturilor, arsurilor si a ulcerului. Indeparteaza stresul si ajuta la intinerirea corpului dar si a mintii. Indeparteaza durerile musculare si cele ale incheieturilor. Poate fi aplicata direct pe piele pentru a trata inflamatiile.
17. Mierea de avocado – Numele este unul inselator. Mierea de avocado nu are nici pe departe gustul fructului. Acest tip de miere are o culoare inchisa si are o aroma foarte bogata. Acest tip de miere a fost initial produsa in partea de sud a Mexicului, dar la ora actuala se produce pe scara larga si in America Centrala, Australia si alte regiuni tropicale.
18. Mierea de coriandru – Acest tip de mierea are o culoare deschisa, fiind asemanatoare cu cea de salcie.
La inceput are un gust foarte neplacut, dar dupa ce este lasata timp de 2 saptamani in maturator descoperita, va capata un gust deosebit, usor suav.
19. Mierea de iarba neagra – Acest tip de mierea are un gust amarui cu miros de caramel, avand o culoare inchisa cu reflexe rosiatice. Are un continut ridicat de substante minerale si din aceasta cauza este recomandata pentru a trata anemia, infectiile urinare si diverse afectiuni ale sistemului nervos.
20. Mierea de mar – Are un gust si o aroma deosebita fiind recomandata pentru tratarea enterocolitei. Este extrem de tonica si recomfortanta.
21. Mierea de menta – Acest sortiment este unul extrem de aromat, are un gust dulce, o consistenta uniforma, vascoasa, culoarea sa variind de la verzui-brun la roscat. Este produsa mai ales in Delta Dunarii si in regiunile sale limitrofe. Are un continut ridicat de vitamina C. Usureaza digestia, durerile provocate de colici abdominale si combate balonarea. Pentru aceste proprietati este un tip de miere extrem de cautat pentru consum.
22. Mierea de fenicul – Mierea de fenicul poate fi utilizata cu succes si la copiii mici. Acest tip de miere poate fi utilizat pentru a trata tusea, raguseala, balonarea, retentia de apa in organism, gastrita si viermii intestinali.
23. Mierea de Manuka – Acest tip de miere este produs din nectarul cules dintr-un arbore de ceai ce creste in regiunea de coasta a Noii Zeelande. Este faimoasa datorita factorului manuka care este unic in lume. Are puternice proprietati antibacteriene, antivirale si antioxidante. Este extrem de eficienta in tratarea ulcerului, a indigestiei si a durerilor de gat. Combate diverse alergii precum si febra fanului. Trateaza cu eficienta acneea, artrita diverse rani usoare si arsuri.
24. Mierea de salcie – Are o culoare galben auriu, gustul sau este putin amarui dar savoarea este una cu totul si cu totul deosebita. Este foarte bogata in vitamina B si C. Cand zahariseste are aspectul unor cristale marunte.
25. Mierea de hrisca – Mierea de hrisca este produsa pe scara larga in Canada si SUA, in state precum: Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania si Wisconsin. Are o culoare inchisa si este extrem de bogata in fier, din aceasta cauza fiind extrem de apreciata de iubitori de miere. S-a descoperit ca mierea de hrisca are mult mai multi compusi antioxidanti decat alte tipuri de miere. Este o varietate de miere extrem de densa si inchisa la culoare. Multi experti recomanda utilizarea acestui tip de miere pentru producerea miedului, deoarece mierea se dilueaza. Deasemenea consumul ei reduce considerabil sansele de a face cancer sau diverse boli cardiovasculare.
26. Mierea de rozmarin – Acest tip de miere era considerat de catre romani ca fiind cel mai bun sortiemnt de miere din lume. Are o culoare alba, fiind destul de rar comercializata in ciuda gustului extrem de placut. Este utilizata pentru a trata insuficienta hepatica.
27. Mierea de lavanda – Acest tip de miere de culoare crem, este foarte parfumat si are o granulatie extrem de fina. Este recomandata spre consum persoanelor care sufera de oboseala cronica si epuizare fizica si intelectuala.
Este utilizata si pentru a trata afectiunile pulmonare, insomniile si migrenele. Deasemenea poate inlocui tratamentul medicamentos, in cazul in care copilul dumneavoastra sufera de oxiuri.
28. Mierea de pin – Mierea de pin este produsa in cantitati mari in Grecia. Nu este foarte dulce, chiar un pic amara dar are o aroma puternica si este bogata in proteine si minerale. Este destul de rezistenta la procesul de cristalizare.
29. Mierea de castan – aceasta varietate de miere are culoarea chihlimbarului intunecat, aroma este intensa, intepatoare, un pic amaruie. Ramane in stare lichida pentru o lunga perioada de timp. Ca produs alimentar este consumat in combinatie cu diverse sortimente de branza. Acest tip de miere este recomandat in tratarea urmatoarelor tipuri de afectiuni: boli de stomac, boli intestinale, afectiuni renale, decongestionarea ficatului si a prostatei, osteoporoza. Trebuie sa fiti atenti insa ca miere de castan salbatic contribuie la cresterea tensiunii arteriale.
30. Mierea de rododendron – Acest tip de miere se cristalizeaza spontan dupa cateva luni, formand o masa compacta de cristale fine sau o pasta din cristale mai mari si rotunde. Are o culoare alba, extrem de clara, mai ales in stare cristalizata. Are un parfum delicat. Gustul este si el extrem de delicat, care aminteste de marmelada facuta din fructe de padure. Se utilizeaza ca miere de masa.

DIFERENTIEREA MIERII :

Pentru a face diferenta dintre mierea naturala de albine si cea falsificata, trebuie cunoscute cateva criterii de diferenţiere:
  • Mierea de la magazin nu e miere 100% naturala, e adaugat zahar, glucoza, stabilizanti, coloranti, etc. Zaharul este mai sanatos decat aceasta miere
  • aroma, gustul, savoarea mierii pe care vreti sa o cumparati. O miere de origine naturala va avea intotdeauna un “buchet” de parfumuri care provin de la florile de unde albinele au adunat polenul
  • densitatea mierii. Mierea are o densitate de 1,4, adica este de 1,4 ori mai densa decat apa. In consecinta, atunci cand lasati mierea de pe o lingurita sa se scurga intr-un pahar cu apa, mierea va cadea rapid catre fundul paharului si va ramane acolo. Mierea falsificata, avand in compozitie doar glucoza sau fructoza si avand o densitate mai mica decat mierea de origine naturala, nu va “cadea” pe fundul paharului ci se va imprastia foarte usor in tot volumul apei, atunci cand va fi amestecata usor cu o lingurita
  • elasticitatea mierii. O miere care este de origine naturala si are cantitatea corecta de apa (in general sub 20%), atunci cand i se opreste scurgerea, de exemplu intr-un pahar sau o cana, va avea o miscare de tip elastic, pe verticala, coborand si urcand de cateva ori. Mierea la care s-a adaugat apa sau ceaiuri nu prezinta aceasta elsticitate.
  • sursa http://dietamediteraneana.wordpress.com

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in produse apicole, PRODUSE APICOLE and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s