//
you're reading...
legislatie apicola

Comisia Europeana ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele

Comisia Europeana ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele

ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele

Incepand cu iulie 2013, Comisia Europeana ar putea sa interzica utlizarea a trei insecticide din clasa neonicotinoide care afecteaza albinele, conform unei propunere inaintate de grupuri de ecologisti, scrie cotidianul britanic The Guardian. Cele trei insecticide sunt prezente in pesticidele utilizate pentru patru tipuri de culturi: porumb, rapita, floarea soarelui si bumbac. Propunerea va fi discutata in 25 februarie, iar daca majoritatea statelor membre vor vota in favoare, utilizarea celor trei produse va fi interzisa pentru o perioada de doi ani. Pana in prezent, Franta si s-au declarat pentru propunere, in timp ce Marea Britanie si sunt considerate drept principalele tari reticiente la aceasta propunere.

Era timpul pentru “o actiune rapida si decisiva”, a spus Tonio Borg, comisarul european pentru si protectia consumatorilor, care a adaugat ca propunerea a fost “ambitioasa, dar justificata”.

Luis Morago, reprezentantul grupului ecologist Avaaz, responsabil de initierea unei petitii impotriva acestor pesticide care a strans 2,2 milioane de semnaturi a declarat: “este prima data cand UE a recunoscut ca disparitia albinelor are un autor: pesticidele. Suspendarea ar putea marca un in lupta de stopare a acestui Armaghedon chimic contra albinelor, dar nu merge suficient de departe. Peste 2,2 milioane de persoane cer Comisiei Europene interzicerea completa a acestor pesticide”.

Cele trei neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam – sunt prezente in pesticidele produse de grupul german Bayer si cel elvetian Syngenta, si in special in Cruiser OSR, un insecto-fungicid folosit pe scara larga in din 1990, la tratarea rapitei.

sursa http://www.ecomagazin.ro/insecticide-interzise/

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: