//
you're reading...
legislatie apicola, stiri apicole

Scrisoarea unui apicultor către cei 588 de parlamentari români

1 februarie 2013

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

În urma discuţiei privind sectorul apicol, mai cu seama impozitarea familiilor de albine prin ORDONANŢA NR. 8 DIN 23 IANUARIE 2013 PENTRU MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA LEGII NR. 571/2003 PRIVIND CODUL FISCAL ŞI REGLEMENTAREA UNOR MĂSURI FINANCIAR – FISCALE, vă precizez următoarele:

–         sectorul apicol nu primeşte subvenţii de la stat aşa cum se întâmplă cu sectorul zootehnic unde se acordă sume de bani / cap de animal / anual.

–         albina este o insectă care trăieşte în sezonul activ 40-45 de zile (care este numai 3 luni anual – lunile mai, iunie, iulie), lucru care nu poate fi comparat cu animalele subvenţionate (oi, vaci, porci, etc) şi care  au o durată de viaţă mult mai lungă, iar producţia de carne, lapte, lână nu se rezumă la doar 3 luni anual.

–         activitatea productivă a albinei depinde în totalitate de condiţiile meteorologice şi variază de la regiune la regiune în România (de ex.1 dacă la culesul de salcâm – cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani – plouă, albina nu iese din stup şi atunci nu poate aduna nectarul, deci nu va produce nici un gram de miere, ci dimpotrivă va trebui să consume hrana pe care apicultorul va trebui să i-o asigure pentru ca altfel familia moare; culesul este de durată scurtă 7-10 zile – în situaţia ploii nectarul este spălat din flori; animalele pot ieşi la păsunat chiar dacă plouă sau chiar dacă este cald; ex. 2 – daca este arşiţă – cum se întâmplă mereu vara în ultimii ani – nectarul din flori se usucă şi iăraşi albina nu poate asigura un cules profitabil) – aici ar putea fi enumerate şi alte elemente.

–         familia de albine roieşte – adica regina şi majoritatea albinelor mature pleacă din stup – rămânem practic cu stupul gol, fără a putea controla acest lucru. Uneori se recuperează roii, dar de cele mai multe ori nu (iată ca genetic albina încă păstrează trăsături de sălbăticie – nu e domestică); animalele nu pot roi şi să rămânem fără obiectul muncii.

–         se efectuează stropiri ale culturilor în mod haotic, iar albinele mor din cauza otrăvurilor din substanţele folosite (lucru care nu se întâmplă la animale). Şi să ştiţi sunt sesizate foarte multe cazuri de acest gen deoarece posesorii de terenuri nu anunţă efectuarea acestor stropiri, aşa cum îi obligă legea.

–         familiile de albine pot muri pe perioada sezonului rece (numai in judeţul Iaşi – în iarna 2011 -2012 a fost o mortalitate de circa 30% din efectivul de familii deţinut de apicultori) din multe motive – moartea reginei, hrană insuficientă, variaţii ale temperaturii coroborâte cu creăterea de noi generaţii de albină, hrană slab calitativă din cauza culesurilor slabe, etc.

–         o producţie mulţumitoare, care poate acoperi cheltuielile făcute de către apicultor şi care poate aduce un minim profit apare la 3-4 ani, pe când la animale producţia este cât de cît constantă în fiecare an.

–         albinele au un rol deosebit de important deoarece polenizează culturile, pomii fructiferi, etc (crescând producţiile cu peste 30% pentru acestea). În acest sens, apicultorii, pentru serviciile de polenizare, nu primesc nicio remuneraţie.

Ar mai fi multe argumente care pot spune că apicultura nu trebuie impozitată pentru ca automat va afecta şi agricultura (deoarece va scădea drastic numărul posesorilor şi al familiilor de albine), dar va facilita şi importul unor cantităţi uriase de miere din China (care în realitate nu este miere, ci în cea mai mare parte un sirop artificial din fructoza şi glucoza); se va reduce numărul consumatorilor întrucât prin impozitare va creşte si preţul la miere; va scădea exportul de miere românească deoarece se va produce mai puţin prin scăderea numărului, va creşte cantitatea de miere falsificată în comerţ. Sigur aş putea adauga încă multe alte motive pentru care apicultura nu trebuie impozitată!

De asemenea, vă precizez că urmează să ajungă în Parlament acest aspect pentru impozitarea apiculturii.

Vă rog să sustineţi argumenetele reale exemplificate mai sus pentru că discutăm de zeci de mii de apicultori, unii dintre ei si cu 60-70 de ani de activitate în stupărit. Ar fi trist să distrugem şi acest sector de activitate care nici pe vremea lui Neagoe Basarab şi nici până azi (chiar dacă au fost şi comuniştii la putere) nu a fost impozitat. Din contră, comuniştii subvenţionau sectorul apicol.

Să nu distrugem ce mai avem bun!

Vă mulţumesc,

Sebastian Tătaru

Printre alte profesii şi mic apicultor

sursa http://www.financiarul.ro

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogs I Follow

Advertisements
%d bloggers like this: