Lupinul – alterntivă la soia şi “armă” împotriva diabezităţii

lupin

Lupinul – alterntivă la soia şi “armă” împotriva diabezităţii

Pentru cei mai mulţi dintre locuitorii satului românesc lupinul nu este nimic mai mult decât o plantă decorativă, căreia îi fac loc prin grădina ca să “arate frumos”. Pentru specialiştii în agronomie şi nutriţie din universităţile europene, el reprezintă mult mai mult.

Boabele de lupin dulce conţin un nivel de proteine comparabil cu cele de soia, proteine (β-conglutine)având totodată un potenţial semnificativ în combaterea complexului diabet-obezitate (sau diabezitate cum a mai început să fie numit în literatura de popularizare) fapt care susţine industrializarea acestei plante atât pentru producţia de nutreţ destinat

În ultimii 20 de ani numeroase proiecte de cercetare menite să studieze utilizarea boabelor de lupin ca substitut pentru cele de soia în producţia de nutreţ s-au transformat în exploatări extinse – Australia (la nivel global) şi Germania (la nivel UE), fiind campioane în acest domeniu – lupinul şi soia ajungând să fie cultivate alternativ.

Tot în ultimii 20 de ani odată cu consolidarea segmentului de piaţă al produselor fără gluten dar şi modei vegan în alimentaţia sănătoasă boabele de lupin dulce au început să substituie soia şi în hrana umană (paste, făină, tofu, etc) extinzând prin aceasta utilizările alimentare cunoscute încă din antichitate.

În special pe această a doua direcţie de exploatare – hrana sănătoasă – lupinul dulce poate reprezenta pentru deţinătorii de suprafeţe mici dedicate agriculturii bio/organice o soluţie care să aducă venituri substanţiale.

Deşi studii recente sugereză existenţa unui potenţial alergogen al produselor alimentare obţinute din boabe de lupin acestea îşi fac loc tot mai mult pe rafturile magazinelor sau raioanelor specializate, volumul în creştere a vânzărilor indicând totuşi că doar un procent foarte mic de consumatori ar putea fi afectaţi.

Un kilogram de faină din boabe de lupin dulce poate ajunge la raft să coste 6 USD (4,47 euro, 19,6 RON) cu o cincime mai mult decât preţul unui kilogram de făină de grâu “organic”.

sursa http://www.agrointel.ro

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat
This entry was posted in stiri apicole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s