//
you're reading...
educatie apicola, legislatie apicola, stiri apicole

Sustineți- Iniţiativa bănăţeană: miere pentru elevi, alături de lapte, corn şi măr

 • Iniţiativă bănăţeană: miere pentru elevi, alături de lapte, corn şi măr

  Iniţiativă bănăţeană: miere pentru elevi, alături de lapte, corn şi măr

 • La început a fost laptele şi cornul. Apoi, laptele, cornul şi mărul, după aplicarea unui program european de stimulare a consumării fructelor de către şcolari. Meniul asigurat şcolarilor din clasele I-VIII s-ar putea îmbogăţi, însă, prin adăugarea mierii.

  Iniţiativa a fost luată de către o asociaţie a apicultorilor din zona Banatului, care a întocmit, pe adresa primului ministru Victor Ponta, o notă de fundamentare consistentă, în care se aduc atât argumente medicale, cât şi socio-profesionale, economice şi privitoare la calitatea mediului, toate în favoarea introducerii mierii în şcoli.

  Asociaţia “Stuparul bănăţean”, în pledoaria sa pentru miere pe masa elevilor, pune accentul pe faptul că mierea este un produs foarte sănătos. “Mierea este singurul produs alimentar care se absoarbe direct în sânge. Produce fluidizarea sa, hrăneşte inima, ajută la regenerarea ficatului, opreşte şi vindecă hemoragiile, măreşte rezistenţa organismului uman”, se specifică în nota de fundamentare semnată de Dumitru Istratie, preşedintele asociaţiei “Stuparul bănăţean”, în document mai amintindu-se, la capitolul beneficiilor acestui produs apicol pentru sănătate, faptul că distruge microbii şi bacteriile, având şi avantajul că nu este alterabil şi nu necesită, deci, condiţii speciale de păstrare.

  Demersul introducerii mierii în meniul şcolarilor are şi valenţe stimulative economic, deoarece, aşa cum specifică organizaţia iniţiatoare, “prin creşterea albinelor se asigură venituri stabile, iar statul este degrevat de o parte din ajutoarele care se dau persoanelor inactive. Se asigură scăderea şomajului, iar prin apicultorii deveniţi persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale se asigură susţinerea celorlalte categorii de oameni din România. Este o meserie practicată de cetăţeni care nu solicită eforturi financiare deosebite din partea statului în pregătirea profesională. Albina asigură mărirea producţiei agricole, prin polenizarea efectuată în mod gratuit”.

  Apropo de polenizare, în nota adresată premierului se amintesc şi beneficiile pentru calitatea mediului pe care le asigură acest act asigurat de albine.

 • sursa http://www.renasterea.ro
Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogs I Follow

Advertisements
%d bloggers like this: