//
you're reading...
stiri apicole

Un militar roman a salvat albinele armatei americane din Afganistan

stupi albinePlutonierul roman Eugen Arsene a castigat simpatia si respectul colegilor sai americani, dupa ce a salvat stupii dintr-o provincie afgana. Soldatul roman a intervenit intr-un moment in care militarii americani se simteau, pur si simplu, neajutorati.
Soldatii americani sositi in Tarnek-wa-Jaldek, provincia afgana Zabul, au tinut sa-i invete pe localnici practice agricole prin care isi pot imbunatati recolta. In acest sens, detasamentele militare din Afganistan au inceput sa se ocupe cu apicultura, in ideea in care polenizarea culturilor cu ajutorul albinelor ar putea creste semnificativ recoltele, precum cele de migdale si rodii.
Noua stupi de albine din Asia au fost introdusi de catre catre detasamentul pentru dezvoltarea agricola (ADT) in diferite ferme din zona. In ultima timp perioada, stupii au fost atacati de viespi si de hoti de miere.
Un roi mare de viespi au atacat stupii, un inamic impotriva caruia militarii ADT, in mare parte de infanteristi, nu au fost instruiti sa lupte, scrie site-ul armatei americane. „Nu aveam nimic cu care sa-i omoram, fara sa fi omorat si albinele”, a povestit Paul Marshall, un specialist in agricultura, membru al ADT Mescal.
Viespile, de cinci ori mai mari ca albinele, isi pot decapita prada si pot decima un stup in cateva zile.
In fata unui asemenea pericol, militarii americani se simteau neajutorati, fiindca nu aveau expertiza in apicultura. Din fericire, au fost ajutati de plutonierul roman Eugen Arsene de la „Batalionul 21 Vanatori de Munte”. Romanul crescuse printre sute de stupi si fusese initiat in tainele apiculturii de tatal lui.
Arsene, alaturi de militarii americani, au modificat intrarile in stup, facandu-le mai mici, pentru ca viespilor sa le fie imposbil sa se strecoare in interior.
Albinele nu inseamna doar miere. Potrivit unor estimari recente, o treime din toate plantele si produsele din plante consumate de oameni sunt direct sau indirect dependente de polenizarea facuta de albine.
Pe baza recomandarii lui Arsene, ADT4 a decis sa transporte stupii atacati inapoi la FOB Mescal pentru reabilitare. A urmat o apicultura intensiva cu Arsene ca responsabil al intregului proiect.
Militarii americani au doar cuvinte de lauda la adresa lui Arsene. „A rezolvat mai probleme in sase luni aici decat ar fi rezolvat acasa in zece ani”, a declarat Marshall, cel care l-a ajutat pe tot parcursul reabilitarii stupilor.
„Tot ce a facut a fost bine”, a mai spus Marshall. „Aveam nevoie de raspunsuri, iar Arsene le avea de fiecare data”, a continuat acesta.
Acum, ca o parte din albine au fost salvate, militarii ADT4 intentioneaza sa contruiasca un adapost pentru stupi, ca sa apere micile insect de iarna nemiloasa din Afganistan, o iarna pe care Arsene o va prinde in Romania, acolo unde se va intoarce curand impreuna cu unitatea sa, noteaza site-ul Armatei Americane.

sursa: adevarul.ro

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: