//
you're reading...
Uncategorized

Sfat util pe timp de iarnă

Pentru a ierna in conditii bune, albinele au nevoie de caldura, de aer proaspat si curat, lipsit de umezeaza, precum si hrana din belsug.
Schimbarile repezi ale vremii trebuie sa fie cat mai putin simtite in stup si fara urmari vatamatoare pentru albine.

Familiile de putere mijlocie consuma in iernile obisnuite, in perioada 15 octombrie-1 martie, cam 600-700 g miere pe luna.

Din martie, consumul de hrana creste mai mult, fiindca, pe de o parte, albinele incep sa iasa din stuf, si pe de alta parte, matca incepe sa oua mai mult, iar albinele pregatesc hrana pentru puiet si fac mai multa caldura in cuib.

Un stup bun trebuie sa intre in iarna cu provizii de 12-14 kg miere, in caz contrar va trebui ajutat cu turte de serbet sau zahar candic.

De regula, iarna, stupii pot fi partial sau total acoperiti cu zapada cazuta sau cea viscolita de vant.

Acest fenomen nu trebuie sa constituie o ingrijorare, intrucat stratul de zapada asigura o protectie naturala binevenita, mentinand o temperatura constanta in stup, iar zapada afanata permitand patrunderea cu usurinta a aerului proaspat in stup.

In cazul in care zapada formeaza o crusta compacta la suprafata, trebuie sa intervenim imediat pentru distrugerea acesteia.

Cand vatra stupinei este acoperita de zapada, este bine sa presaram diferite materiale ca, de exemplu, paie, coceni, crengi, ziare pe care sa se aseze albinele pentru a le feri de inghet.

Periodic, familiile de albine se controleaza prin ascultare apropiind urechea de peretele din fata al stupului, sau pentru a aprecia mai bine starea familiei, introducem capatul unui furtun de cauciuc lung de 1 m cu diametrul de 8-10 mm la urdinis, iarcelalalt capat il tinem la ureche, dupa care, cu degetul mijlociu, ciocanim de 1-2 ori in peretele frontal al stupului. De obicei, familiile raspund cu un zumzet moderat si uniform, apoi, dupa cateva secunde, totul redevine la normal, fiind o dovada ca familia de albine ierneaza bine.

Zumzetul puternic, prelung, denota ca familia de albine este in suferinta si trebuie stabilite cauzele.

Un zumzet slab, insotit de un zumzet asemanator fosnetului de frunze, este un semn ca familiile nu mai au rezerve de hrana.

Zumzetul prelungit neuniform in intensitate si plangator, indica lipsa matcii.

Daca timpul permite, trebuie sa ridicam podisorul, pentru a observa cum albinele bat din aripi si se amplifica zumzetul.

De asemenea, daca punem mana pe podisor, acesta este cald datorita agitatiei din interior, ca urmare a lipsei matcii. daca, atunci cand constatam lipsa matcii, timpul nu permite stramutarea familiei orfane langa alta familie mai slba cu matca, amanam lucrarea pana ce se amelioreaza vremea.

Se recomanda sa nu se amane lucrarea pana in primavara, deoarece albinele orfane consuma hrana in mod haotic, datorita agitatiei, situatie in care familia orfana piere.

La unificare, intre cele doua populatii, este bine sa existe un fagurecu miere. Daca nu au fost puse gratii protectoare la urdinis, nelinistea albinelor se poate datora patrunderii soarecilor in interior.

Pentru a ne convinge de acest lucru, cu ajutorul unui carlig din sarma cu diametrul de 5-6 mm, tragem afara albinele moarte de pe fundul stupului.

Daca exista soareci in stup vom gasi albine fara cap si excremente ale rozatoarelor. Este bine sa se ia masuri pe loc de omorare a soarecilor, paguba fiind mai mica prin risipirea caldurii, decat pagubele aduse de soareci.

La fiecare control efectuat pentru a se aprecia starea familiei, se scot prin urdinis si albinele moarte, care constituie intotdeauna un indiciu pretios asupra modului de iernare.

Prezenta albinelor umede, mucegaite indica o umiditate prea mare in interiorul stupului si, in consecinta, se impun masuri de imbunatatire a ventilatiei.

Apicultorul trebuie sa acorde o mare atentie linistii din stupina deoarece orice deranjare a familiei de albine duce la neliniste, consum exagerat de hrana si, in final, la diaree care, de cele mai multe ori, provoaca moartea familiei.

De aceea, se recomanda ingradirea stupinei pentru a opri patrunderea in stupina a pasarilor de curte, care, sarind pe stupi, deranjeaza mult familia de albine.

Ing. D. Popescu

sursa Facebook

Advertisements

About apimentor

Apimentor un servicu apicol - manager de proiect formator de formatori fotograf free lancer mentor apicultor pasionat

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogs I Follow

Advertisements
%d bloggers like this: